Archive for the ‘Családi kedvenc, kísérő’ Category

Golden retriever

A vadászból lett pacifista

A Golden Retrieverre pillantva, az embert óhatatlanul valami melegség járja át. Simogításra csábító, dús bundája, barátságosságról és hűségről árulkodó tekintete miatt a legtöbb ember számára „AZ IDEÁLIS KUTYA” megtestesítője. Ez érthető, hiszen a golden külleme hűen tükrőzi simulékony jellemét és az emberek iránti odaadó szeretetét. Ha nagyon cinikus akarnék lenni azt mondanám, hogy a golden szinte oly giccsesen tökéletes, mintha egy holywood-i filmgyárban készült volna.

A valóságban azonban Angliából származik, ahol kezdetben kifinomult angol vadászok mellett teljesített szolgálatot, majd népszerűsége növekedésével hivatása is átalakult. Napjainkban első számú családi kutyaként tartják számon. Rajta kívül persze akad még jónéhány szép megjelenésű, nemes vonalú vadászkutya és természetesen Dunát lehetne rekeszteni azokkal a fajtákkal, melyekre az említett jelzőt szintén ráragasztották, de a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy a goldenek esetében valóban hiteles ez a megnevezés. Ahhoz hogy mindezt igazolva lássuk, érdemes megvizsgálnunk a fajta kialakításának célját és eredeti feladatát, mely több szempontból is magyarázatul szolgál a „privát szférában” elért sikerekre.

A Golden Retriever kialakulása Lord Tweedmouth nevéhez fűzödik. A lord angol nemes lévén kedvelte a vadászatot. Első sárga retrieverjét, Nous-t 1865-ben Brightonban vásárolta, mely egy fekete színű,  Wavy Coated (hullámos szőrű) alomból származott. Ezután három évvel, 1868-ban a Lord kutyáját – az akkoriban igen ismert, de ma már nem létező fajta – a Tweed Water, azaz Tweed vizi spániel egy májszínű egyedével, Bell-el keresztezte. Később más archaikus fajták is részt vettek a megálmodott új fajta létrehozásában, mint például a fekete retriever, a homokszínű véreb, a vörös szetter és további Tweed Water spánielek. A Lord Tweedmouth tenyészetéből kikerülő kutyák alapozták meg később a XIX. század legjelentősebb goldentenyészetét, Lord Harcourt Culham kennelét, melyből származó kutyák ma valamennyi Golden Retriever ősei között fellelhetők. Az idők folyamán a fajta neve is némileg átalakult, hiszen először 1913-ban ismerték el, mint önálló Yellow, tehát Sárga Retrievert, majd 1920-ban már Golden Retriever néven szerepelt.

A golden születésének idején másfajta szemlélet jellemezte az embereket. A XIX. századi vadászat nem pénzről, vagy nyereségvágyról, hanem a vadat, a vadászatot és a kutyákat tisztelő sportról, valamint az élelemszerzésről szólt. Bármelyik felfogást is képviselte a vadász, nem szívesen hagyta hátra a sérült, szenvedő vadat, ezért igen nagy szüksége volt egy olyan kutyára, mely szárazon és vízen egyaránt lendületesen dolgozik, nem állja útját a tüskés, sűrű aljnövényzet, ahogyan a jeges víz sem. Minden áron felkutatja és elhozza a meglőtt zsákmányt.

„Keresem és már hozom is!”

A retrieverek és ezen belül is a Golden Retriever  – mint ahogy neve is elárulja (to retrieve = visszahozni) – alapvető és elsődleges feladata a lövés utáni kereső és elhozó munka. Emiatt gyakran olyan vadászebekkel együtt használták, melyek felkutatták és állták a vadat, mialatt a retriever a vadász közelében, vagy mögötte tartózkodott. Mikor eldörrent a lövés, akkor jött az ő ideje. Megjegyezte a vad leesésének körülbelüli helyét, majd rendkívül fejlett szaglásával felkutatta, és a retriever-védjegynek számító, ún. „puha szájjal” apportírozta gazdájának. Amúgy erőteljes állkapcsának fogása annyira finom, hogy a visszahozott fácán-, vagy nyúltetemről általában egyetlen tollpihe, vagy szőrpamacs sem hiányzik.

Noha a golden eredetileg tehát vadászkutya, de ha lépésről-lépésre végiggondoljuk az imént olvasottakat, nyilvánvalóvá válik, hogy ennek ellenére miért volt képes különböző területeken is fényes karriert befutni. A vadászatban csillogtatott érdemeit szem előtt tartva, bontsuk  hát elemeire a goldenek sikerének titkát.

A Golden Retriever megjelenése se túl finom, se túl nehéz, vadászkutyák között majdnem robosztusnak is mondható. Ez a testalkat segít neki abban, hogy lendületesen átgázoljon a bokrok, tövisek erdején anélkül, hogy mérete akadályozná a mozgásban. Aki pedig nem a vadász segítőjét, hanem „csak” a kutyát látja benne, annak is általában ez a középnagy testalkat felel meg a legjobban, mely zömökebb és nyugodtabb mint egy szetter, vagy vizsla, de könnyebb felépítésű és mozgékonyabb mint egy berni pásztor, vagy újfounlandi.

A goldenek szemet gyönyörködtető szőrzete is a munkájukkal van kapcsolatban. A sárga, vagy krémszín árnyalatú középhosszú, sima, esetleg hullámos bundája lehetővé teszi számára, hogy tüskés bokrok között, hóban, fagyban, vagy éppen hideg vízben is gond nélkül dolgozzon. Persze ezen a ponton már tetten érhetünk némi kis „tenyésztői csalást”, ugyanis a kutyakedvelők szemében, oly impozáns és elegáns szőrtakaró, leginkább a kiállítási vonalak sajátja, hiszen belátható, hogy vadászat alatt inkább hátrányt jelent a látványosan dús,  lábakon és farkon  hosszú zászlót alkotó szőrzet.

„Szolgálunk, de nem védünk”

Tekintettel arra, hogy a vadászatokon rendszerint több kutya és ember társaságában kellett együtt dolgoznia, így a goldenek jellemében az agresszivitásnak, bizalmatlanságnak és félelemnek nem volt helye. Ennek köszönhetően alapvetően rendkívül nyitott, békés és barátságos állat. Idegen kutyákkal, vagy más fajú állatokkal sem ellenséges, az embereket pedig szinte túlcsorduló szeretettel rajongja körül, ami zsúfolt világunkban nem biztos, hogy hátrányos tulajdonság.

Mindenesetre ne gondoljuk azt, hogy minden golden a misszionáriusok jámborságával szemléli az életet. Ők is ugyanolyan kutyák, mint a többiek, s mint ilyenek, egyedenként szuverén egyéniségek és nem biztos, hogy a fajtára nagy átlagban jellemző tulajdonságok mindegyikével rendelkeznek. Többször tanúja voltam például, mikor egyes példányok – leginkább kanok – bizony igen kötekedő módon viselkedtek más kutyákkal szemben. Mindez azonban inkább a hiányos szocializációnak volt köszönhető, vagy esetleges jellemhibára utalt, mintsem általános tapasztalatnak.

A Golden Retriever munkája elsősorban a lövés utáni kereső és apportfeladatokra specializálódott, melyhez vadászat közeben gazdája közelében kellett tartózkodnia, ahonnan csak parancsra indulhatott el. Az ilyen típusú munkavégzés olyan kutyát követel, mely alapvetően emberközpontú, és képes öröklött hajlamait gazdája parancsainak alávetni. Mindehhez stabil idegrendszerre, nyugodtságra, kiegyensúlyozottságra, valamint igen erős megfelelni vágyásra van szükség. Ezek a tulajdonságok azonban nemcsak a megbízható pontos munkához elengedhetetlenek, hanem hobbi tartásban  is messzemenően kamatoznak, hiszen kevés ilyen kiegyensúlyozott, türelmes, kezdő kutyásnak és gyermekes családoknak egyaránt nyugodt szívvel ajánlható fajta akad. Ennek ellenére – mint mindig – a kutya és gyermek kapcsolata állandó szülői felügyeletet igényel, bár a golden esetében leginkább a kutyát kell félteni a rakoncátlan lurkók zrikálásaitól, mint fordítva.

„Gazdája szeme fénye”

Nyilván nem véletlen az sem, hogy igen alkalmasak a kutyák által végzett talán legnemesebb munkák egyikére, a vakvezetésre, melynek során a kutya minden képességét és tehetségét arra használja, hogy gazdájának „szemévé” váljék. Ez a feladat még annál is nehezebb, mint amilyennek sokan gondolják, hiszen egy teljesen más kiterjedésben és dimenzióban, vagy ha úgy tetszik világban mozgó állatnak kell megtanulnia számára teljesen közömbös dolgokra (pl. zebra, lépcső, derékmagasságban lógó deszka, vagy faág, stb…) oly módon figyelni, hogy közben – gyakran ösztöneivel ellentétes módon – szem előtt tartsa gazdája érdekeit és testi épségét. Mindeközben még képesnek kell lennie a kialakult helyzetnek megfelelően is improvizálni, melyhez nem kevés intelligencia szükségeltetik. Ennek köszönhetően, a golden egyike azon  fajtáknak, mellyel az első kutyás gazdák is viszonylag könnyen elboldogulnak, mivel nem akaratos, nem domináns, inkább simulékony és tanulni szerető fajta. Bár a kölyök golden retriever joggal pályázhat a legaranyosabb kölyökkutya prototípusának büszke címéért is, ne higyje senki, hogy elég megvásárolni és etetni, aztán magától szép, okos és jólnevelt  kutyává, kíváló vadásszá, vagy lavinamentővé válik majd. Vígasztaló viszont a tudat, hogy kiképzése kevés tapasztalattal rendelkező kutyások számára is komoly sikerélményt jelenthet. Ha kellő érzekkel és játékossággal, a durvaságot teljesen elfelejtve nevelik, körülbelül fél éves korára játszva elsajátítja mindazt a tudást, melyre egy átlagos kutyának, illetve gazdának minden helyzetben szüksége lehet.

A golden retrieverek  kiemelkedő intelligenciájuknak és apportkészségüknek köszönhetően a sportkiképzésben is eredményesek lehetnek, feltéve, hogy nem várnak tőlük gladiátor mutatványokat, hiszen az eddigiekből is világosan kitűnik, hogy ha valami, akkor a őrző-védő feladatok távol állnak tőlük. Viszont keresőmunkákban (kábítószerkeresés, romkeresés, lavinamentés) kíválóan teljesítenek.

„Felelősséggel tartozol azért, amit megszelídítettél”

A golden retriever gazdájához odaadóan ragaszkodik, melyet nem illik félvállról venni. Ez a fajta rendkívül érzékeny jellemmel megáldott kutya. Amolyan romantikus lélek, aki csak akkor élhet teljes életet, ha állandóan érzi gazdája megbecsülését és szeretetét. Az embertől távol, csak kennelben tartani lélektelenség, láncra verni pedig az érzelmi retardáltság legbiztosabb jele. Szeretete nemcsak gazdájára és annak családjára terjed ki. Filantróp jellem lévén, örömmel fogad barátságába vadidegen embereket is, ezért sokkal inkább a környezetükkel harmóniában élő, optimista embereknek, vidám gyermekes családoknak való kuytafajta, mint a zárkózott, egygazdás kutyákra vágyóké. Ebből kifolyólag előszeretettel alkalmazzák terápiás célokra, hisz a jóságos tekintetű, aranyszínű kutya jóleső érintése sok rászoruló számára jelent örömet vagy vígaszt, mialatt a kutya is nagyszerűen érzi magát.

Bár a Golden Retriever nyugodtabb mint szetter, vagy vizsla „kollégái”, mégis rendszeres és kiadós mozgást igényel, amire azért is szüksége van, mert hízásra hajlamos állat, s bár kétségtelen, hogy a duci goldent is körüllengi valami sajátos báj, a túlsúly hosszútávon komoly egészségügyi problémákat okozhat. Mivel elég vastag csontozatú és meglehetősen súlyos kutya, növendékkori táplálására is külön gondot kell fordítani. Ebben az időszakban kerülni kell a magas fehérjetartalmú tápokat, mely túl intenzív növekedést eredményeznek, valamint az erőltetett mozgatást. Mindkettő csontozati, izületi és szallag gondokat okoz, mely a kutya egész hátralévő életét megkeserítheti.

„Nem mind arany, ami fénylik”

Sajnos közismert, hogy a divatosnak számító fajták nem ússzák meg „káros mellékhatás” nélkül a  rájuk szakadt népszerűséget. Ez a törvényszerűség mindegyiküket utóléri és szinte kivétel nélkül pénzsóvár szaporítok számlájára írható.

A fajta fizikumából adódóan amúgy is csipőizületi diszpláziától fenyegetett és hajlamos bizonyos szembetegségekre (szürkehályog, retinasorvadás) de ennél is szomorúbb, mikor olyan egy fajtánál oly mértékű idegrendszeri problémák jelentkeznek, melyek alaphelyzetben még nyomokban sem lennének megtalálhatók jellegzetességei között. Ezek között említhetnénk például a félelemből való támadást, de talán ennél is markánsabb, bár szerencsére csak egy-két esetben előfordult jelenség, a semmiből előtörő harapási dühroham. Az ebben a szindrómában szenvedő kutya minden átmenet nélkül ámokfutóvá vált és válogatás nélkül megharapott mindent és mindenkit, aki az útjába került. Mint utóbb bebizonyosodott, ezt a viselkedést egy – a felelőtlen tenyésztés hatására kialakult – genetikai betegség okozta, melynek köszönhetően egy hibás illetve hiányzó génkombináció az állat idegrendszerében és agyában esetenként megakadályozta az agressziót gátló, illetve nyugatató hatású vivőanyagok keletkezését.

Ez a példa érzésem szerint jól szemlélteti, hogy a pillanatnyi haszonszerzésért minden eszközt bevető és mindent ennek alárendelő gátlástalan emberek micsoda károkat tudnak okozni egy adott kutyafajtának. Az éremnek persze két oldala van és kereslet nélkül nincsen kínálat…

Lehet, hogy jobb érzés mondjuk 20 ezret adni egy kutyáért, mint 60-at, de jó lenne, ha végre mindenki megértené, hogy a kutya vételára töredéke annak, amit élete során (oltások, tápok, felszerelések, stb…) rá kell költeni, pláne, ha mindezt megfejelik a kétes származású, beteges kölyök állandó állatorvosi költségei.

De a komoly gondok után evezzünk kissé békésebb vizekre. A lelkiismeretes és gondos tenyésztőtől vásárolt golden retreiever mellé ajánlatos egy nagy teljesítményű porszívót és néhány raklapnyi porzsákot is beszerezni. Az sem feltétlenül túlzás, ha előtte felparkettázzuk a lakást, szőnyegeinket és ruháinkat lehetőleg kutyánk szőrszínéhez passzoló árnyalatúra cseréljük. A golden ugyanis bőségesen teríti félhosszú szőrét mindenhová, ahol megfordul.

Ezt az apró problémát leszámítva, a Golden Retriever az a fajta, mely képes mindazt a békét, szeretetet, ragaszkodást és kedvességet nyújtani az embernek, melyet egy kutya csak adhat. A mai rohanó és érzelmileg sivár világban a szeretet szőke óázisa, aki mindig türelmes és állandóan boldogságot sugároz, emellett pedig puszta megjelenése önmagában is esztétikai élményt nyújt. Kedélybetegség ellen inkább őket kellene receptre felírni a különböző bogyók helyett.

Balaskó Norbert

Kutya Szövetség, 2005. május

Cavalier King Charles spániel

A mosolygós muskétás

Kezdem azt gondolni, hogy kivételes szerencsében volt részem, hogy életem bizonyos – nem elhanyagolható – szakaszát Gazdagréten töltöttem. E budai lakótelep sok olyan kutyatartónak is otthont adott, akik különleges fajtát választottak maguknak. Cavalierből történetesen egyszerre 4-5 példányt is megcsodálhattam kutyasétáltatás közben. Gazdájukat ugyan személyesen nem ismertem, mégis mindig feltűnt, mikor sokszínű falkájától övezve sétált az utcán. Bármerre ment, haladását boldogan csóváló, zászlós Cavalier farkak szegélyezték, ezáltal elég messziről észre lehetett venni a tarka-barka csapatot.

Ha nagy ritkán kutyástól összetalálkoztunk, akkor sem tört ki – a más kistestű fajtát tartóknál  megszokott – pánik hangulat. A kedélyes cavalierek testületileg körbeszaglászták kutyámat, majd rendületlen farokcsóválás közepette gazdájuk után bandukoltak.

A Cavalier King Charles spániel ősei korántsem a vadászokat kitartóan segítő, kimerítő kajtató munkát végző vadászkutyák közül kerültek ki, pedig a XIII. sz.-i Angliában nemigen dívott a „hobbikutyázás”. Az úgymond munkanélküli, „szalon” kutyák, csak és kizárólag az arisztokrata uralkodó körökben voltak ismertek. Ezidőtájt a Stuartok udvarában komoly hagyományai voltak a fekete-fehér, miniatűr vadászspánielek tartásának. E kicsiny jószágokat rendkívül nagy becsben tartották „kékvérű” gazdáik.

Károly kicsiny kedvencei

Névadójuk, II. Károly szenvedélyes rajongója volt a fajtának és olyan odaadással gondozta, tenyésztette apró spánieljeit, mely rossz nyelvek szerint már-már hivatali teendőinek kárára vált. A nevét viselő King Charles spánielek a XVII. században azonban némi átalakuláson mentek keresztül a keletről érkezett – turcsi orrú – királyi kedvencek (mops, pekingi palotakutya, japán chin) hatására. Ezek a megszokottól eltérő küllemű ölebecskék hamar divatossá tették a pisze orrot, mely lassacskán (nyilván e fajtákkal történt keresztezések révén) a King Charles spánielben is határozott jelleget öltött. Ezzel együtt azonban a XVIII-XIX. századra további átalakulások is bekövetkeztek a fajta küllemében: teste még kisebb, feje gömbölyded, szeme pedig dülledté vált.

Kicsit később azonban nem várt fordulat következett történetében. Egy bizonyos new york-i illetőségű Mr. Roswell Eldridge, aki a korabeli festményeken gyakorta ábrázolt, „eredeti” törpe spánielek rajongója volt, 1926-ban Angliába utazott, hogy kedvenceiből vásároljon magának. Megdöbbenéssel tapasztalta az imádott fajtájában végbement változásokat, mely gyors cselekvésre sarkallta. Jelentős pénzdíjat tűzött ki egy régi típusú King Charles spánielért cserébe.

A „pályázati kiírás” idővel meghozta a kedvet és a tenyésztők derékig merültek a kukába, hogy a tenyésztésből kiselejtezett – hosszabb orrú, régi típusú – Charlie-ból eredetiben rekonstruálják a fajtát. Persze, „ahol dolgoznak, ott repül a forgács”, így a nagy igyekezetükben állítólag lógó fülű papillon is került a gépezetbe… Munkájuk mindenestre sikerrel járt és igen rövid idő alatt (1928-ra) életre hívták az egykori Stuart-kedvencet, melyre immáron nagyobb testméret, hosszabb orr, laposabb koponya és normális (nem dülledő) szemek volt jellemző. A „régi-új” fajta – újjászületésének örömére – új nevet is kapott: Cavalier King Chalres spánielként vonult be a köztudatba. Hamarjában meg is alakult a fajtaklub és a két fajta végleg kettévált. A Cavalierek népszerűsége rohamosan emelkedni kezdett, így lassan kiszorították a King Charles spánieleket. Az Angol Kennel Klub általi elfogadtatása már nem ment ilyen gyorsan, de 1945-ben ez is megtörtént. A fajta a 60’-as években már ismét régi fényében pompázott, miután elegáns társasági folyóiratok címlapján pózolt Margit hercegnő oldalán.

Bár a Cavalier népszerűsége sosem döntögetett rekordokat, azóta előkelő helyen áll a társasági kutyák népes mezőnyében.

Galamblelkű békeaktivista

A Cavalierek kellemes tapintású, simogatásra, cirógatásra ingerlő szőrzete és lágy formái hűen tükrözik a fajta egyéniségét. A mindehhez párosuló bébiboci szemek pedig… Hát, ember legyen a talpán, aki ellent tud állni egy teasüteményeket kolduló Cavalier áhítatos pillantásának.

Egyébiránt, a Cavalier más tekintetben is üdítő jelenség. Azon kevés fajták közé tartozik, melynek szikrányit sem változott eredeti feladatköre. Ha jobban belegondolunk, valóban igen kevés fajta van, mely ezt elmondhatja magáról, azokat pedig mikroszkóppal kell keresni, akik a mai napig alkalmasak eredeti feladatuk – bármi is legyen az – maradéktalan ellátására.

Szerencsére a több hasonló funkciót betöltő fajtát magával sodró divathullám „mainstream”-je is elkerülte a Cavaliereket, ezért sikerült megőrizni egyik legnagyobb – és a „modern elvárásoknak” leginkább megfelelő – értékét: mindenkivel barátságos, kiegyensúlyozott és vidám jellemét. Nem vált belőle idegtől reszkető, a légyzümmögéstől is fejhangon visítozó hisztérika, akit kábítólövedékkel kell „leszedálni”, ha megszólal a kaputelefon…

Botorság lekezelően, sőt elnézően viszonyulni a társasági fajták, köznyelven „ölebek” stabil idegrendszerével szemben támasztott elvárásokkal kapcsolatban, hiszen hol kaphat nagyobb hangsúlyt a kiegyensúlyozott, nyitott viselkedés, mint a szinte állandóan ember és testközelben tartózkodó ebecskék esetében. Sokan hajlamosak félvállról kezelni ezt a problémát csak azért, mert egy-egy kistestű kutya „támadása” nyomán nem vonul ki a bulvármédia helikopterekkel és nem kell végtagokat sem visszavarrni, noha az ambulancián ugyanannyit kell várakozni az ilyenkor kötelező tetanuszra… Számtalanszor a gazdák szinte maguk adják a lovat pukkancs ebecskéjük alá azzal, hogy minden agresszív reakcióját eleve jogosnak tartják, pusztán azért, mert az ő „tutyulimutyulijuk” a kisebb. Miközben az antiszociális kutyácska abbeli felháborodásában őrjöng, hogy nem tépheti azonnal cafatokra a másik – általában méretekkel nagyobb – kutyát, csitítgatva-simogatva próbálják nyugtatni a törpe-gladiátort, ezzel csak megerősítve benne téves képzeteit.

Nos, a Cavalierek esetében nem fordulhat elő ilyen probléma, ugyanis tenyésztése során kezdettől fogva szigorú elvárás volt a teljes agressziómentesség az emberrel szemben. A félelemből, idegességből, esetleg rosszindulatból, vagy bármi más okból való támadási szándék legkisebb jele is súlyos hibának számított és számít ma is e fajtánál. Annak ellenére, hogy a Cavalier kedélyes, barátságos fajta, nagy ritkán előfordulhat, hogy azért egymást közt össze-összeszólalkoznak néha, de ez sosem eredményez vérre menő háborúskodást. A Cavalier fedett pályás konfliktuskerülő bajnok, aki direkt szinte sosem provokál más – pláne jóval nagyobb – kutyákat, ezért igazán tapló és hitvány lelkű az a kutya, aki mindezek ellenére képes „beletörölni a bakancsot”. Ilyen esetben a kis spániel sürgős visszavonulót fúj és evakuálja magát a helyszínről.

Mindezekből következik, hogy abszolút békésen megfér bármilyen kutyával, vagy kutyatársasággal, sőt minimális szoktatás után tulajdonképpen mindenféle két-és négylábú, szőrös, tollas, csupasz élőlénnyel. Érdekes, hogy – mintegy arisztokratikus összetartozás jeleként – különösen kedveli saját fajtársai társaságát.

Emberekkel szemben természetesen minden helyzetben barátságos. Sosem feltételezi, hogy kétlábú barátja ártó szándékkal közelíthet hozzá, vagy szeretteihez, ezért önfeláldozó gladiátormutatványokat természetesen nem lehet elvárni tőle.

Igénytelen kézipoggyász

A Cavalierek a maguk 5-8 kilójával egészséges méretű, „takarékos”, kísérő-társasági kutyák. Nem túl kicsik ahhoz, hogy egykönnyen rájuk lépjünk, ugyanakkor nem túl nagyok, hogy bárhová elkísérjenek, hogy szükség esetén ölben vigyük, vagy többedmagukkal tartsuk őket – akár városi – otthonunkban.

Sok hasonló kutyussal ellentétben, selymes, zászló szőrzete az 1-2 hetente történő átfésülést leszámítva, semmilyen egyéb gondozást, vagy boszorkányos kutyakozmetikai ápolást nem igényel.

Mindig vidám, optimista lénye és rendkívüli alkalmazkodóképessége, sosem tolakodó, tökéletes családi kedvenccé avanzsálja, akinek lakásban való tartása nemcsak ajánlott, hanem egyenesen kötelező. Ennek gyakorlatilag semmiféle veszélye sincs, mivel a „kis lovag” roppant kultúráltan viselkedik, szinte észrevétlen a négy fal között, hiszen a lakás teljesen természetes közeg számára. Mindez azonban nem azt jelenti, hogy nyugodtan rázárhatjuk az ajtót 8-10-12 órára. A Cavalier mindennél jobban igényli gazdája közelségét, s bár pár órát teljes csendben elszunyókál kosarában egyedül is, anélkül, hogy indokolatlanul fellármázná a szomszédokat, vagy bármit tönkretenne. Mégsem szabad visszaélni legendás alkalmazkodóképességével, mert a gazdától való hosszas távolmaradás – lelkileg sokkal jobban megviseli bármilyen „kis- és nagydolog” elvégzésének szükségénél. Fentiek tükrében kizárólag kerti kutyának természetesen alkalmatlan.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a Cavalier elkényeztetett puding. A normálisan – tehát igazi kutyaként és nem „mamakedvenceként” – tartott kicsiny spániel belevaló, élénk, állandóan vidám kis fickó, akiről a szabadban lefeslik a lakásban tanúsított visszafogottsága. A kertben, vagy kutyafuttatón önfeledten viháncol, de még ekkor sem veszíti el önkontrollját, és nem válik holdkóros kergekutyává. Bolondul a hosszú erdei-mezei sétákért, melyet rendkívül kényelmessé tesz, hogy nem távolodik el gazdájától, és szinte alig-alig rendelkezik értékelhető vadászösztönnel. Valószínűleg Mr. Eldridge példájából okulva, ismét komoly pénzdíjat kellene felkínálni 1-2 olyan példány felkutatásáért, mely komoly szándékkal akár csak egy pockot is üldözőbe vett valaha élete során.

Optimális optimista

A Cavalier King Charles spániel simulékony természete és kifinomult intelligenciája révén a hétköznapok során nélkülözhetetlen alapengedelmességi feladatokat gyakorlatilag észrevétlenül sajátítja el. Mivel rajongva csüng gazdáján – jobban mondva annak egész családján – szinte nem is kell tanítani olyan dolgokra, mely más fajták egyedeinél külön nevelést igényelnek. Persze egyetlen Cavalier sem születik eleve meglévő tudással, ezért természetesen fiatal korától kezdve következetesen pallérozni kell elméjét, mint bármilyen más kutyának, csak a haladás sebessége és az eredmény lesz esetenként sokkal látványosabb. Érzékeny lelkű kutyaként a Cavalier nevelése, kiképzése kizárólag szelíd hozzáállással, pozitív megerősítéses módszerekkel képzelhető el. Túl határozottan, esetleg durván bánni vele legalább akkora modortalanság, mint fakanállal enni a kaviárt…

Noha akadnak egyes lelkes fajtafanatikusok, akik a megfelelő egyedekkel a mai napig vadásznak, napjaink Cavalierje már messze maga mögött hagyta ezt a tevékenységet (soha nem is volt igazán sajátja). Ennek ellenére egyetlen Cavaliertartónak sem kell lemondania az aktív kutyázásról, sőt! A kutya-gazda kapcsolatot, az engedelmességet és irányíthatóságot egyaránt próbára tevő agility kitűnő elfoglaltság számára, mindenképp elismerést érdemel tehetsége és lelkesedése e sport iránt.

Kevésbé mozgalmas, ám annál nemesebb, és felelősségteljesebb terület terápiás kutyaként való foglalkoztatása. Ez a „munka” tökéletesen testhezálló számára. Nyugodt, együttérző lénye, mosolygós pofája, elbűvölő bája és selymes bundájának puha érintése oly lelki támaszt jelent a rászorulók számára, melyet sokan nem is képesek felfogni teljes mélységében.

Mivel esdeklő tekintetével szinte tökéletesen képes életre hívni egy zárdai apáca arckifejezését, ezért általában jelentős takarmány kiegészítést gyűjtöget össze a különféle zsúrkocsik, kerti és ebédlőasztalok környékéről, ahol mindig akad a családból egy-egy gyenge láncszem, aki „megkönyörül szenvedésén”. Nem szabad bedőlni neki, mert ezzel egyrészt könnyen kialakul nála az ételben ínyenc módjára való turkálás, válogatás rossz szokása, másrészt korpulens testalkatának köszönhetően, igen gyorsan gömbölyödésnek indul.

Mindent egybevetve, a Cavalier King Charles spániel tökéletes választás derűsen optimista, pozitív világszemléletű családoknak, akik „csak” egy megnyerő külsejű, problémamentesen tartható, könnyen gondozható és kezelhető, közepesnél kisebb méretű kutyácskára vágynak. Számukra a Cavalier az „álomkutya”, aki békésen szunyókál a kötögetés közben elszenderedő nagymama ölében, ugyanakkor vidáman fogócskázik a kisebb lurkókkal a kertben, de lelkesen kerülgeti az akadályokat a nagyobbakkal a kutyaiskola pályáján és mindig ugyanazzal a rajongással üdvözli a munkából fáradtan hazatérő szülőket.

Balaskó Norbert

Kutya Szövetség, 2008. július

Bordeaux-i dog

A gigantikus gall

Egy bordeaux-i dog láttán a legtöbb emberben meghűl a vér, pedig napjaink bordeaux-ija már meglehetősen távol áll egykoron messze földön retteget ókori hadikutyáktól, holott egyike azok legeredetibb formában megmaradt képviselőinek.

El lehet képzelni, mit érezhettek azok a katonák, akiknek több száz ilyen ebbel kellett fölvenni a harcot a véres csatatéren…

Az ókori hadikutyák – melyek használatában különösképpen az Asszírok jeleskedtek – bölcsője a közel keleten ringott. A harcokban történő alkalmazásuk nemcsak pszichésen volt demoralizáló, ezek a kutyák veszedelmes támadóerőt képviseltek. Tömegével vetették be őket a harcokban, sőt bizonyos források ezres nagyságrendben említi őket.

Már kinézetük is félelemkeltő volt. Az amúgy is hatalmas méretű, roppant csontozatú és izomzatú, széles fejű kutyákat bőrvérttel szerelték fel a tőrök, lándzsák, szabják, nyilak döféseitől védendő, míg nyakörvükre szögeket, pengéket erősítettek, hogy a lehető legnagyobb pusztítást végezzék. Az így „feldíszített” ebeknek nemcsak kinézete volt veszélyes. Kemény, agresszív állatok voltak, akik az ördögtől sem rettentek meg. Bárkivel és bármivel harcba szálltak, ráadásul célirányosan ember elleni támadásra is képezték őket. Alkalmazásuk során gyakran a gyalogság előtt végeztek tisztogatást az ellenség soraiban, de bevett szokás volt az is, hogy előkelő gazdájuk oldalán harcoltak, jelentősen megnövelve annak esélyeit a csatában.

A kutyavilág Obelix-e

A mai Franciaország területén élő Kelták, azaz a Gallok is rendelkeztek saját hadikutyákkal, melyek eredetét egyes kynológusok az ázsai hadikutyákig vezetik vissza. Ezeket a kutyáknak nemcsak a harcokban vették hasznát, hanem nagyvad (vaddisznó, medve, bölény) vadászatokon is. Ezen kutyák leszármazottaival kerültek később kapcsolatba a Franciaországba kerülő angol masztiffok. Keresztezéseikből származó kutyák idővel egyre nagyobb népszerűségre tettek szert, mint vadász- és őrkutyák. Zömében persze nemesi családok tartották őket, melyért később nagy árat fizettek. A francia polgárháború idején – mikor a felkelők tömegével dúlták föl a nemesi családok birtokait – a legtöbb gazdái védelmére kelő kutyát lemészárolták, sokszor gazdáikkal együtt. A túlélők az emigráció keserű kenyerén osztoztak tulajdonosaikkal, mely helyzetben természetesen szó sem lehetett tenyésztésről, legfeljebb vegetálásról.

Faramuci módon a fajtát a Bordeaux vidékén népszerű állatviadalok mentették meg, ahol kiválóan szerepelek az egykori hadikutya leszármazottak, melyek későbbi nevüket is innen kapták.

Az első kutyakiállításon 1863-ban nyolc ilyen kutya szerepelt „Dogue de Bordeaux”, azaz Bordeaux-i dog néven. A francia kutyaszakértők kezdetben fanyalogva fogadták a fajtát. A bordeaux-i dogok tervszerű tenyésztése 1890-től kezdődött. Pierre Megnin, a fajta korábbi kritikusa és professzor Kunstler, a Bordeaux-i Anatómiai Tanszékének vezetője közösen megírta 1911-ben a fajta standardját, melyet az FCI 1913-ban el is fogadott, ám Raymond Triquet és Philippe Serouil klubelnök 1993-ban dolgozta át azt olyanná, mely a mai napig érvényben van.

A bordeaux-i dognak – mint hatalmas testű kutyának – egyik világháború sem tett jót, konkrétan majdnem kipusztult. Hazáján kívüli – relatív – népszerűsége a 80-as évektől számítható. Napjainkban Németországra, Hollandiára, Spanyolországra és az USA-ra igen jó minőségű állomány jellemző.

Hooch lenyomja Amerikát

A majdnem 20 éves, közelmúltban ismét levetített mozifilm, a „Turner and Hooch” (roppant „szellemes” magyar címe: Egyik kopó, másik eb) ismét közelebb hozta az emberekhez a bordeaux-i dogot. Bár én személy szerint libabőrös leszek a Beethoven, Kutyám Jerry Lee és Rex felügyelő az örökkévalóság számára celluloidszallagra rögzített kalandos hőstetteit megéneklő „műremekektől”, a fent nevezett film kivételt képez az „übergagyi állatos” matinéfilmek sorában.

Persze ízlések és pofonok, de ebben a filmben láttam kutyát valóban és igazán jól színészkedni. A Hooch-ot alakító Beasley annyira hiteles, annyira emberi, ugyanakkor annyira bordeaux-i volt, hogy az teljesen lenyűgözött. Nem emlékszem még egy olyan kutyára, mely nemcsak tökéletes átéléssel, de ennyire plasztikusan lett volna képes ábrázolni oly széles spektrumot átfogó érzelmi skálát, melyet a történet szerint megél. Csodálatos arcjátéka hűen tükrözött dühöt, hűséget, csibészséget, fájdalmat, magányt és bizalmat. Mindez nyilván kiképzőjét és a rendezőt is dicséri, de ezzel együtt igazságtalan volna elvitatni Busley érdemeit.

Azt, hogy a filmben szereplő kutya – nehezen feledhető –  egyénisége markáns, az tagadhatatlan, de hogy mennyire fest hiteles képet a bordeaux-i dogról, az már más kérdés.

A fajta gazdája iránt érzett – molosszusokra jellemző – hűsége és ragaszkodása legendás. Persze ezt más fajta is magáénak tudhatja, de mindez egy borostyánszemeket gazdáján nyugtató szetter esetében magától értetődő, ám a bordeaux-i marcona megjelenése még megkapóbbá varázsolja.

A korábban említett arcjátéka – mint minden „nyomott orrú” fajta esetében – sajátos bájt kölcsönöz szeretetreméltó egyéniségének. Természetesen sokakat megrémiszt hatalmas széles feje, óriási állkapcsa, melyet a modern bordeaux-i mára már nem elsősorban az ellenség megragadására, hanem boldogságában arcán elterülő széles mosoly kifejezésére használ.

A bumfordiság sem áll tőle távol, ámbátor mindez nála arányossággal ötvöződik. Roppant csontozata, masszív izomzata tökéletesen harmonizál óriási fejével. Persze ilyen fizikummal nem várhatunk el tőle agarakra jellemző kecsességet és eleganciát, ugyanakkor a bordeaux-i mindezek ellenére nem nevezhető lusta, tohonya alaknak. Megfelelő tartási körülmények és mozgatás mellett impozánsan atletikus alkatúvá fejlődik, aki igenis tud lendületesen és – rövid távon – akár gyorsan is mozogni.

Az oly előszeretettel ábrázolt nyálcsorgatás is messze túldimenzionált, de persze nem várhatjuk, hogy egy amerikai filmvígjáték – mely műfaj előszeretettel operál „emésztőszervi kiválasztás különféle végtermékeivel” – nem nélkülözhet efféle kellékeket. Maradjunk annyiban, hogy a valóságban a bordeaux-i dog, hasonló arcberendezésű fajtákkal együtt, talán egy árnyalattal látványosabban nyálzik, mint hosszabb orral megáldott társai, de nem csorgat el ipari mennyiségű emésztőnedvet, ahogyan azt az alkotók szerették volna érzékeltetni.

Modern molosszus

Sok kynológus a bordeaux-i dogot azon néhány fajta között tartja számon, akik legeredetibb formában őrizték meg az ókori hadikutyák megjelenését. Napjainkban már valóban szinte csak a megjelenés megőrzéséről beszélhetünk, hisz a legendás ősök agresszivitása, már-már vérszomjas karaktere – szerencsére – távol áll a modern bordeaux-i dogtól.

Erről beszédesen tanúskodik a Spanyol Molosszer Klub egyik rendezvényén elvégzett képességvizsga eredménye, mely szerint az összes felvonultatott fajta, masztiff és masztiff-leszármazott nagy része szinte egyáltalán nem mutatja azokat a tulajdonságokat, melyek a egykoron az ősi hadikutyák jellemzői voltak. Nem meglepő ez a tendencia, hiszen szinte minden fajta esetében tapasztalunk hasonló jelenséget.

Egyesek szerint bizonyos belső tulajdonságok tompulása, elvesztése kifejezetten káros jelenség. De biztosan így van? Valóban szükség volna olyan hatalmas méretű, óriási erejű, vad ebekre, melyeket csak két ember tudna pórázon vezetni (ahogyan egykori őseikkel tették)? Meggyőződésem szerint, nem. Nem azt a világot éljük. Életünk, életterünk, értékrendünk, szabályaink átalakultak. Lehet vitatkozni ennek előnyén, hátrányán, de így van. Manapság, az ember jobban teszi, ha előzékenyen kaput nyit a betörőnek, esetleg udvariasan felkéri a távozásra, szigorúan ügyelve arra, hogy nehogy véletlenül megbotoljék és tőlünk eltulajdonított tárggyal kárt tegyen magában, mert akkor mehetünk mi a bíróságra vádlottként… Szóval ilyen világban hiába tartunk/tartanánk értékeink védelmében valóban hatékonyan fellépő, rettenthetetlen őrkutyákat. Ha azok szolgálatteljesítés közben megsebezik az illetéktelen behatolót, a törvény szigora jó eséllyel ránk súlyt, négylábú testőreinket pedig halállal fenyegetik.

Ne ringassuk magunkat illúziókba! Manapság a kutya önmagában (legyen akárhány, akármilyen vad, stb…) nem jelent védelmet. Ahová nagyon be akarnak menni, oda bemennek, az őrkutyák kiiktatására mérget, gázsprayt, kést, pisztolyt, vagy furkósbotot használnak. Manapság a házőrző kutya funkciója is átalakult. Sokkal többet ér, ha ugatásával jelez – és ezáltal felzajongja a környéket – , vagy mint a bordeaux-i dog, megjelenésével elrettenti az alkalom szülte próbálkozókat.

Mindazonáltal további előny is származik abból, hogy a mai molosszus leszármazottak – így a bordeaux-i dog is – sokkal béketűrőbb elődeinél. Sajnos szomorú, ám valós jelenség, hogy sokan teljesen felkészületlenül vágnak bele a kutyatartásba, nemritkán ilyen kaliberű kutya tartásába.

Mások torz jellemük hiányosságai, vagy ivarszervi fogyatékosságuk kompenzálására választanak ilyen ebeket, akiket aztán igyekeznek saját karakterükre formázni, hogy aztán közelebbi, távolabbi környezetüket riogathassák velük.

Ebből a megközelítésből kifejezetten szerencsés, hogy napjaink bordeaux-i dogja békés nyugodt, már-már flegmatikus alaptermészetű. Családjában hatalmas, gyengéd mackó, akinek ping-pong asztal méretű hátán fogócskázhatnak is a lurkók.

Ezzel együtt ne vegyük félvállról egy bordeaux-i védőkészségét. Ha sikerül béketűréséből kizökkenteni, ott kő-kövön nem marad. Imponáló mérete ellenére kellőképpen atletikus ahhoz, hogy roppant testét meglepő robbanékonysággal lendítse mozgásba. Nyilván e téren nem vetekedhet egy belga, vagy német juhászkutyával, de egy embert még így is könnyedén utolér és letaglóz iszonyatos méretével és lendületével. Ha pedig az egykoron vaddisznó és bölény megragadására való állkapcsa összezárul valakin, ott bizony szem nem marad szárazon…

Robusztus test, mimóza lélek

Mint bármilyen hasonló kaliberű és típusú kutya, a bordeaux-i dog nevelése sem a legegyszerűbb feladat. Ezek az ebek mindig bátor, önálló segítő- és harcotársai voltak az embernek, mely egyenrangú partnerkapcsolatot feltételez. Szó sincs róla, hogy nem rendelkezik kellő intelligenciával, egyszerűen túl önérzetes és önfejű ahhoz, hogy ilyen típusú feladatokkal egrecíroztassák. Egy bordeaux-i dog gazdája iránti szeretetből és nem annak parancsára, hanem kérésére megcsinál bármit, de a szigorúan vett alárendeltségi viszony, a sűrűn és unalomig ismételgetett formagyakorlatok nem az ő asztala.

Tanítását, nevelését tovább nehezíti, hogy nemcsak önfejű, de adott esetben kifejezetten sértődékeny is. Egy-egy rossz ütemben, vagy szerinte igazságtalanul lekevert tasli – melyet természetesen meg sem érez – mély sebet ejt érzékeny lelkén és akár napokig látványosan nem áll szóba gazdájával. Bár én láttam már teniszlabdáért bolondul ugrabugráló, grizzly méretű bordeaux-it, általában nem egyszerű megtalálni a legmegfelőbb motivációs eszközt. Azért jutalomfalattal általában jó eséllyel lekenyerezhető. Tanítása tehát nem tartozik a legegyszerűbb faladatok közé, rengeteg türelmet, következetességet és időt igényel, de korántsem lehetetlen küldetés. Aki a könnyebb ellenállás felé mozdulna, esetleg komolyabb sportkutyázásban gondolkozik, az inkább válasszon magának más fajtát. Ezzel együtt „konyhai” engedelmességre komolyabb nehézségek nélkül megtanítható, mivel nagyon embercentrikus, ragaszkodó alkat, aki gazdája közelében sok-sok dolgot észrevétlenül tanul meg.

A bordeaux-i dogok idegen emberekkel általában tartózkodóak, vagy diszkréten barátkozók. Nem akarnak felfalni minden idegent és nem is akarnak az ölébe ugrani bárkinek egy kis fültővakargatás reményében. Saját területükön, házőrzői mivoltukban persze roppant imponálók tudnak lenni. Megjelenésük és hatalmas mellkasukból előtörő, mély ugatásuk igen meggyőző érv a távolmaradásra azok számára, akik rosszban sántikálnak.

Habitusuknál, karakterüknél fogva más kutyákkal alapvetően dominánsak, mely a szukákra is markánsan jellemző. Nem is várhatunk el mást egy ilyen fizikumú óriástól. Ezzel együtt többnyire megelégszik azzal, ha elismerik, és tiszteletben tartják sokszor vitathatatlan elsőbbségét. Nem feltétlenül provokál balhét lépten-nyomon más kutyákkal.

Mivel a bordeaux-i dog megjelenésében az extrémitást ostromló fajta – mely tudvalevő szinte sosem jár pozitív mellékhatásokkal – ezért csak tapasztalt, megbízható és lelkiismeretes tenyésztőtől (nem mindig áll egyenes arányban az elnyert címekkel, vagy eladásra kínált kölyökkutyák számával), valóban egészséges szülőpárttól érdemes kölyköt beszerezni.

Ekkora kutya már bizony komoly elvárásokat támaszt gazdái felé. Az ilyen óriások életük első 1-1.5 évében rohamléptekben fejlődnek. Ahhoz, hogy mindez optimálisan történjék, mindenképpen kimagasló minőségű, és összetételű táplálékot kell kapniuk. Kifejlett méretük miatt lakásban való tartásuk szinte elképzelhetetlen, sokkal inkább nagyméretű kertet igényelnek, melyet kedvükre bejárhatnak, és őrizhetnek.

Feltétlenül ügyelni kell arra, hogy a melegebb hónapokban mindig legyen számukra hűvös enyhet nyújtó hely és friss víz, ugyanis a meleget legendásan rosszul tűrik. Ezzel szemben, rövid szőrük dacára a hideget kifejezetten jól viselik, tehát megfelelő méretű kutyaházzal felszerelt, nagyméretű kert az ideális élettér számukra, feltéve, hogy ott gazdájuk is rendszeresen megfordul.

Elterjedt nézet, hogy a bordeaux-i dog tohonya, lusta mameluk, aki még mozogni sem bír. Nos, mindez nyilván igaz azokra a kutyára, akiket kényeztetve, mozgás- és ingerszegény környezetben tartanak. Ettől hogyan is válhatna belőle az emberek csodálatát kiváltó izomkolosszus… Ahhoz, hogy a bordeaux-i dog szilárd szervezetű, ellenálló molosszussá fejlődjék, szisztematikusan mozgatni, edzeni kell. Nem szabad megelégedni azzal, amit a kert nyújt. Rendszeresen ki kell vinni mozogni, úszni sétálni, melyet teljesen normális kutyaként éppúgy élvez, mint bármelyik „hétköznapi” társa. Egyetlen életszakaszában sem szabad azonban átesni a ló túlsó oldalára és túlhajszolni!  Bordeaux-i hatalmas testében sajnos méretéhez képest „alulkalibrált” szív dobog. E folyamatosan túlterhelt „motornak” a meghibásodása felelős a legtöbb bordeaux-i dog korai haláláért, és a fajta rövid (8-9 év) életéért.

A szükséges tartási körülmények közül természetesen nem felejthetjük ki az emberi tényezőt sem, melyre a bordeaux-i dogok talán minden másnál igényesebbek. Az ideális gazda számukra olyan ember, aki egyenes, igazságos jellem, aki ugyanezt keresi és tiszteli kutyájában is. Aki társra, partnerre és nem parancsokat teljesítő beosztottra vágyik. Aki határozott, de ugyanakkor éreztetni tudja szeretetét és megbecsülését kutyája iránt.

Balaksó Norbert

Kutya Szövetség, 2008. október

Ausztrál juhászkutya

A tarka-barka polihisztor

Az ausztrál juhászkutya, becenevén: aussie (ejtsd auszi) viszonylag fiatal fajta az európai kontinensen. Bár a fajta bölcsője az óceán túloldalán ringott, elnevezése ellenére nem a messzi délről, hanem az USA-ból származik.

Akárcsak a többi terelő munkát végző juhászkutya, az aussie is kiemelkedő intelligenciával rendelkezik, ám az emberek figyelmét mégsem ezzel, hanem atraktív megjelenésével, rikító színeivel és sok egyednél előforduló kék szemével hívja fel magára.

A kevés fajtára jellemző szemszín egyes feltételezések szerint azért volt kedvelt – különösen az újvilágba frissen érkezett kutyáknál – mert állítólag az indián hiedelmek ezeket az állatokat rémisztő „szellemkutyának” tartotta, mely nagyban hozzájárult az őslakosok távoltartásában a pionírok értékeitől, legfőképpen állataitól.

Szerencsevadászok kísérője

A feltételezések szerint az ausztál juhászkutya őseit 1800 körül baszk juhászok hozták magukkal az USA-ba, miután egy röpke ausztrál kitérő után az újvilágban akartak szerencsét próbálni.

Bár ezek a kutyák igen heterogén képet alkottak, többé kevésbé közös jellemzőjük volt a színes, tarka-barka szőrköntös.

A normálistól eltérőt igen nagyra díjazó Amerikában, hamar felismerték ezt a különlegességet és egyre több aussie lett állandó szereplője a bikarodeók szüneteiben tartott közönségszórakoztató bohóckodásnak. Különösképpen a Jay Sisler nevével fémjelzett kutyás számok arattak zajos közönségsikert, mely még ismertebbé és keresettebbé tette a fajtát. Eleinte két egyesület kezdte törzskönyvezni az egységesedő aussie-t, majd 80’-ban egyesült a két szervezet, végül 93’-ban ismerték el hivatalosan is, mint ausztrál juhászkutyát.

Bohóckodástól a  marháskodásig

Mivel az aussie rodóekon vált ismertté a köztudatban, neve akaratlanul is összefonódott a western lovagláséval és miután küllemén túl felfedezték benne a kíváló munkakutyát is, eleinte főként ranch-eken használták. Itt az állatok hajtása nem volt feladata, hiszen arra ott voltak a lovas cowboyok. Szolgálatait elsősorban szarvasmarhák karámba terelésénél vették igénybe.

Végül is marha, vagy birka, a terelőkutyák feladata igen összetett ösztönkészletet, illetve annak hatékony megzabolázását követeli meg. A kutya, mint eredendően ragadozó állat, a növényevők terelgetése közben tulajdonképpen őseitől örökölt zsákmányszerző ösztönétól hajtva dolgozik, mely arra készteti, hogy a nyomába szegődjön és üldözze a potenciális zsákmányt. Ennek a késztetésnek része a préda megragadása, lerántása, megölése és biztos helyre cipelése. Mindez természetesen szöges ellentétben áll azokkal  a célokkal, melyek a juhászkutyák megszületését indokolták, hisz nyilvánavaló, hogy egy juhásznak sem vált hasznára olyan kutya, mely egészpályás letámadással megrohamozta a juhokat, majd az egyik szerencsétlent kíméletlenül felkoncolta. A célirányos tenyésztői munkával és szelekcióval sikerült kialakítani ezekben a fajtákban, hogy munkavégzésük során ne engedjenek ősi késztetéseiknek és legfeljebb csak egy-egy figyelmeztető csípésre ragadtassák magukat a rakoncátlan jószágokat megzabolázandó.

Mindez nagyfokú önkontrollt és fegyelmet követel a kutyától. Emellett természetesen a kutya nem saját kedve, elképzelése szerint terelheti az állatokat, hanem gazdája utasításait követve kell dolgoznia, melyhez kezelhetőség és engedelmesség szükséges. Adódhatnak persze olyan helyzetek is, melyeket a kutya „testközelből” jobban meg tud ítélni, mint több száz méterre álló gazdája. Ilyenkor a jó juhászkutya rögtönözni kényszerül, hogy gazdájával közös célját elérhesse. Ez természetesen kimagasló intelligenciát követel.

Ha a fent felsorolt tulajdonságokat számba vesszük, érthetővé válik, hogy miért az ennyi követelménynek egyszerre megfelelni képes, terelést végző juhászkutyák azok, melyek többnyire kimagasló eredményeket képesek felmutatni az élet bármely területén. Gondoljunk csak a munkakutya sportokban, illetve hivatásos szolgálatban is remeklő német juhászra, malinois-ra, beuceron-ra, vagy az agility-in és egyéb kutyás ügyességi sportokban kíváló border collie-ra, saját értékes terelőinkre a pulira, pumira, mudira és persze nem utolsó sorban az ausztrál juhászkutyára.

Kötelező agytorna

Mivel az aussie is feladatok szüntelen végrehajtásán kupálódott, ezért természetes, hogy szellemileg igen aktív, úgymond szüntelenül szolgálni szerető fajta. Az igazi aussie-ban pezseg az élet és állandóan tenni akar valamit. Értelemszerűen az oktalan tétlenkedést nem kedveli, ezért lehetőség szerint rendszeres foglalkozást kell számára bizosítani.

Szerencsére az aussie-ek példásan motiválható fajta. Legtöbbjük bolondul az apportos játékért, de ha mégsem, akkor a jó öreg jutalomfalat egészen biztosan eléri célját. De nemcsak ezért hálás dolog kiképzésével folgalkozni, hanem mert az aussie eminens diák módjára tanul. Valósággal szuggerálja gazdáját a tanítás alatt, mindvégig a feladatra koncentrál, nem szétszórt és nem saját elképzeléseit akarja megvalósítani. A gyakorlatokat könnyen és gyorsan elsajátítja, ezért még a kevesebb idővel, vagy tapasztalattal rendelkező gazdák is látványos sikereket érhetnek el vele. Ennek ellenére felesleges túl korán kiképzésbe venni. A fiatalkori alapnevelés során amúgy is ragad rajta annyi, hogy gond nélkül együtt lehessen élni vele.

Az aussie-ik vonzó tulajdonsága, hogy mindezek ellenére nem „stréber sztahanovisták”, vagy idegesítően „zsizsegő karrierépítők”. Képesek kivárni, míg gazdájuk értelmes elfoglaltságot talál számukra. Ezalatt igyekeznek „akkukimélő” üzemmódba kapcsolni és visszavenni alapaktivitásukból. Tökéletesen tudják, hogy visszafogottságukra mely helyzetekben van szükség, és ennek megfelelően képesek önkontrollt gyakorolni.

Azért nem illik visszaélni kiváló alkalmazkodóképességükkel és türelmükkel. Az aussie ízig-vérig terelő juhász, aki módfelett kedveli a mozgást és új élményeket, ezért mozgásigényéről rendszeres sétákkal és játékkal kell gondoskodni. Csak ennek biztosítása mellett válik könnyen kezelhető, problémamentes társsá.

Élénk szociális életet élni szándékozó kutyások ideális társa, mivel még vadidegen ebek közt sem kötekedő, vagy goromba. Jól is nézett volna ki a nyáj mellett összebalhézó két-három, esetleg több kutya… Idegen kutyákkal a kezdeti ismerkedés után inkább játszani próbál és szinte soha nem provokál csetepatét. Ha mégis összetűzésre kerül sor – elkötelezett pacifistaként – inkább visszavonulót fúj és nem vesz részt a harcban.

Tömör gyönyör

Bár az ausztrál juhászkutya méretei a klasszikus középméretnek felelnek meg, meglepő módon igen sűrű teremtés, hisz 50-60 centi körüli marmagasságához közel 25-30 kilógramm tartozik. Zömök megjelenését tovább hangsúlyozza, hogy farkát (az USA-ban legalábbis) rövidre vágják, illetve születnek egyedek eleve rövid farokkal is. Ennek ellenére nemcsak megjelenése, hanem mozgása is igen magával ragadó. Fejét magasan tartja, első és hátsó lábaival nagy tért ölelve, kitartóan, fürgén és oly lendületesen  mozog, mint egy nemes paripa. Külön aussie-is műsorszám, mikor a kutya izgalmában függőleges ugrásokat produkál, mely általában nagy közönségsikert szokott aratni.

Mivel meglehetősen „csontos” alkat teljes fizikai fejlettségét  – a nála nagyobb termetű fajtákhoz hasonlóan – körülbelül 2 éves korára éri el. Ennek megfelelően táplálását is ehhez kell igazítani, azaz fiatal-növendék korában az izületeket és inakat kímélő fejlődést elősegítendő, visszafogottan kell etetni.

Gazdájához és családjához nagyon bensőséges szálak fűzik. A szoros kapcsolattartás még meghatározóbb szükséglete, minthogy naphosszat akadályok sokaságán ugráltassák le-föl. Sok aussie tulajdonos megfigyelte, hogy kutyája rendszeres orrbökdöséssel hívja fel magára a figyelmet. A hideg-nedves orrpecsét – bár lehet, hogy egyesekben visszatetszést szül – valójában a fajta igen fejlett kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét bizonyítja.

Az ausztrál juhász alapvetően barátságos,  emberbarát fajta, de mégsem az a „helyből nyakba ugráló” típus. Kiváló jelzőkutya, s már általában 6 hónapos kortól ugatással védi területét. Nem ritka, hogy határozott tartozkodással, sőt bizalmatlanul  viseltetnek idegenek, esetleg egy-egy meghatározott személy iránt. Ezzel kapcsolatban jellemző tapasztalat, hogy az aussie konzekvensen viselkedik: akit megkedvel, azt mindig kedvelni fogja, akit pedig nem szívlel, hát annak nehéz kimásznia a skatulyából…

Az anyaországban nagy hangsúlyt fektetnek a csípő- és könyökizületi diszplázia, valamint az örökletes retina betegségek szűrésére. Ennek köszönhetően az aussie robosztus egészségnek örvendő, viszonylag hosszú életű (11-13) év fajta. Ami kissé árnyalja ezt az idilli képet, az az epilepszia, mely sajnos gyakorta előfordul e fajta esetében. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy egy internetes honlapon meglehetősen pontos és naprakész lista áll rendelkezésre, melyen a tenyésztők (!) feltüntetik azokat a beteg egyedeket, melyek tőlük kerültek ki. Ezzel jó eséllyel kiszűrhető ez a probléma.

Szépséges szőrzete meglepő módon nem igényel különleges faxnit, már ha nem kiállításra járunk kutyánkkal. Havonta 1-szer bőven elég átfésülni, illetve vedléskor alaposan ki kell kefélni.

Többek tapasztalata alapján az ausztrál juhász igen sajátos kapcsolatot ápol a lovakkal. Nem fél tőlük, és nem is próbálja meg terelni őket. Ennek megfelelően bevett szokás, hogy lovas emberek (különösen western lovasok) kísérőkutyának választják maguk mellé.

Ezen kívül az aussie természetesen helyet érdemel mindazon családokban, ahol legalább annyira tudják értékelni sokoldalúságát és odaadását, mint különleges külséjét, valamint ki tudják használni a benne rejlő kiváló adottságokat.

Balaskó Norbert

Kutya Szövetség, 2007. február

Yorkshire terrier

A masnis mini-masina

A yorkik megítélésének vitathatatlanul nem tettek túl jót nanoméretűvé zsugorított példányai, melyek sok esetben saját – mikorszkópikus – árnyékuktól is hetedhét országba szaladtak volna, ha nem tévednek el úrnőjük retiküljében. Ezek a példányok – túl azon, hogy saját életük is sokszor fizikai és lelki deffektusoktól sújtva telt – nem tettek jót a fajta megítélésének, pedig az igazi yorkshire terrierek ennél sokkal jobb sorsra érdemes, vagány kis fickók. Talán kevesen gondolnák, de a kétmaroknyi szőrzuhatag alatt, mely többnyire maradéktalanul elfedi viselőjét, valójában nem rezgőlábú öleb, hanem igazi terrier lakozik.

Egy kedves ismerősöm mondta egyszer: „Ha igazi kutyát akarsz, vegyél terriert!” Nyilván a „nem terrieresek” ennek hallatán azonnal szívükhöz kapnak, majd azonnal saját kedvenc fajtájuk méltatásába kezdenek. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen minden szentnek maga felé hajlik a keze… Mindazonáltal tagadhatatlan, hogy az igazi terrierekre jellemző élénk vérmérséklet, elragadó báj, őrületbe kergető makacsság, derűs karakánság, tántoríthatatlan akarat elszántsággal és bátorsággal fűszerezve, olyan speciálisan összetett karaktert eredményez, melyhez hasonlót rajtuk kívül kevés fajta tudhat magáénak és amely sokszínűségük ellenére nagyon hasonlóvá teszi őket. A terrierek kapcsán azonban nem szabad elfelejteni azt sem, hogy eredeti változataik szinte kizárólag vadászfeladatokat ellátó munkakutyák voltak

Selyemfiú a sikátorból

Bármilyen meglepő, nem volt ez másképp a yorkshire terrierek esetében sem. Kezdetben szó sem volt fényes szalonokról, vagy csillogó rivaldafényről. A yorki szegény munkáscsaládok négylábújaként bizonyította rátermettségét minden nap. A nem egyszer nyomorúságos sorban tengődő alsóbb rétegek nem engedhettek meg maguknak felesleges kiadásokat, még ha az oly kicsiny is volt, mint a yorki. A napi betevőért mindenkinek dolgoznia kellett. Ha esetleg mégis helyet szorítottak volna egy nagyobb négylábúnak, azt rövid úton elkobozták tőlük az uralkodó osztály által hozott rendeletre hivatkozva, melynek értelmében a felsőbb osztályt leszámítva, senki nem tarthatott 18 centinél magasabb kutyát.  Ennek célja nem csupán az arisztokrácia kiváltságainak gőgös megőrzése volt, hanem a szegények orvvadászatának visszaszorítása, melyhez nyilván hatékony segítséget jelentettek a nagyobb testű kutyák. Az illetékes vadőrök egy 18 centi átmérőjű gyűrűvel mérték le az állatokat és csak az maradhatott gazdájánál (sőt, sokszor életben is), amelyik átfért rajta.

Ennek ellenére a Yorkshire terrier feladatai között – a városokban és vidéken renitenskedő rágcsálónépesség szinten tartása mellett – ugyanúgy helyett kapott a vadászat is melynek során e kicsiny terrier igen-igen hatékonynak bizonyult, különösen apróvadak fogásában, ezért igen nagy becsben tartották. De éppúgy szerepet kapott a bányákban is, ahová őket is magukkal vitték a pusztító sújtólég jelzésére.

Ázsiójuk különösen azidőtájt emelkedett meg, mikor az arisztokrácia oldalán is fel-feltűntek példányai. Sok szegény család számára jelentős kereset kiegészítést jelentett e kis kutyák tenyésztése, melyek aztán előkelő grófok, dámák kastélyaiban és szalonjaiban találtak elegáns otthonra. Ahogyan mindig, a divat felkapta és valósággal magával ragadta a fajtát. Egyre többen és többen akartak yorkshire terriert, melyet már díszpárnán utaztattak, sőt kicsiny ruhákba, cipőkbe öltöztettek. A yorki a XIX. század végére az előkelő körökben már igen divatos „termékké” vált.

Mindent a szemnek

Az új igényeknek megfelelően a fajta különféle változásokon ment keresztül. Bár eredeti ősei a feledés homályába vesztek, a modern yorki kialakításához használt fajták ismertek voltak. Kevertek hozzá többek közt bichonokat, melyeknek köszönhetően a yorkik eredetileg rövidebb és sprődebb szőrzete hosszú, lágy tincsekké szelídült. Mérete is jelentősen csökkent, hisz az eredeti, „munka-yorkik”, a maguk 6-8 kilójával valóságos tankoknak számítanának a ma normálisnak tartott yorkshire terrier 3 kiló körüli testsúlyához képest. Az olyan „vadhajtásokról pedig ne is beszéljünk, melyek egészen a közelmúltig burjánzottak, miszerint a „minél kisebb, annál jobb!” – jegyében tömegével „állították elő” a 1,5 kilót is csak alulról megközelítő példányokat. Ezek a kis csökevények sok esetben már fizikailag, egészségükben és mentálisan is annyira terheltek, hogy a legjobb indulattal sem nevezhetők teljes értékű kutyának, ahogyan az számtalanszor bebizonyosodott más hasonló fajták esetében is, melyek kialakítását az esztelen extrémitás hajhászása indukálta.

Mindezt leszámítva egy dologban nem történt gyökeres változás a yorkit illetően, ez pedig a terrier jelleme.

Nekem is volt alkalmam olyan yorkshire terrierrel találkozni kutyasétáltatás közben, aki mérete ellenére mit sem vesztett ősei örökségéből. Egy álmosító szombat délután Esztergomban kirándultunk és épp a bazilika árnyékában sétáltunk, mikor gazdáival velünk szembe jött a pöttöm terrier. Kutyám ekkor olyan 1,5-2 éves forma lehetett, tehát nem volt már kamasz. Ahogy közelebb értünk, vártam a szokásos reakciót: a kutya felkapását és sietve az ellenkező irányba való távozást. Legnagyobb meglepetésemre nem ez történt. A kicsiny kutya szemmel láthatóan nem jött zavarba a kíváncsi, lakli airedale láttán. Gazdáin is látszott, hogy normális kutyaként nevelték, jobban mondva hagyták, hogy normális kutyaként éljen és viselkedjen. Türelmesen vártuk, ahogy a két eb végigjátssza az ekkor szokásos ismerkedési ceremóniát. A yorki fiú büszke tartással, „leereszkedve” végigszaglászta kutyámat, majd dolga végeztével kényelmesen folytatta útját.

A yorkshire terrier peche, hogy mérete miatt komolyabb gerincsérv kockázata nélkül bármilyen helyzetben felkapható. Bár ez a viselkedés – mely leginkább alapfokú etológia ismeretekben retardált gazdák sajátja – a kicsiny ebet hivatott „megvédeni”, valójában több kárt okoz, mint azt sokan gondolnák. A kölyök ugyanis eleve nem kapja meg a lehetőséget arra, hogy a lehető legjobb korban felvértezze magát a kutyák közötti viselkedés illemszabályaival, melynek később nagy hasznát veszi, és melyet ugyanakkor később már nem fog tudni elsajátítani. Ráadásul teljesen téves felfogás rögzül benne, mely leegyszerűsítve a következő: „Ha idegen kutya közeledik, a gazdi ideges lesz, felvesz, és szükség esetén megvéd. Na persze én sem hagyom magam, a gazdi ölében úgysem érhet bántódás, hát jól megmondom a magamét a pimasz idegennek!”

Az eredmény egy hisztérikus, elkényeztetett, 3 kilós „szájkaratés”, aki tapasztalatlanságából és bizonytalanságából fakadó indokolatlan agresszivitásával pont, hogy maga generálja más  -egyébként normális – kutyák ellenszenvét. Előbb-utóbb valamikor, valamelyik eb megtalálja a módját, hogy miképpen fogjon ki a gazda gyorsaságán, és ilyen esetekben sajnos előfordul az is, hogy a kis pukkancs élete dicstelen véget ér.

Erős a bors, de kicsi…

A yorki szocializációjára tehát éppoly nagy hangsúlyt kell fektetni, mint nagytestű – ennek híján esetleg veszélyessé válható – kutyák esetében, csak nála épp az ellenkezőjéről szól a történet, mindez saját önvédelmét szolgálja. Mindazonáltal nyilvánvaló, hogy méretei miatt kellő körültekintéssel kell megválasztani a kutyákhoz való szoktatás alanyait. Ha azt vesszük alapul, hogy egy 8-10 hetes yorki alig nagyobb, mint egy szappantartó, nem lehet válogatás nélkül bármilyen kutyához odaereszteni, hisz számára akár végzetes lehet, ha rálépnek, vagy csak játékosan megcibálják. Éppen ezért legideálisabb, ha kezdetben hasonló ölebekkel, majd később, a fokozatosság elvét követve, közepes méretű, tökéletesen nyugodt játszópartnerekkel hozzuk össze. Hasonló kaliberű (és normális magatartású) ebecskékkel természetesen könnyedén összeereszthető, de pont az a cél, hogy minél előbb megtanuljon viselkedni nagyobb kutyák között is, hiszen az esetek zömében úgyis velük  fog többször találkozni.

Tapasztalataim alapján sajnos a gazdák többsége az alapismeretek elsajátítása nélkül vág bele a kutyatartásba, melynek eredménye – fajtától függetlenül – a sok viselkedészavaros, neveletlen eb. A yorkshire terrier, még ha megfelelően szocializált állatról is van szó, mégiscsak terrier, aki bátor, magabiztos és nem hátrál meg lépten-nyomon. Azzal pedig különösen nem tud mit kezdeni, ha egy antiszociális kutya se szó, se beszéd nekiesik. Ilyenkor sajnos többnyire ő húzza a rövidebbet, hiszen fizikai paramétereinél fogva már a „kisebb zsákmányállat” kategóriáját súrolja, és egy olyan helyzet, amiben más kutyának legfeljebb a bőre reped föl, számára akár tragikus is lehet.

Éppen ezért azt gondolom, hogy az ő esetében – a szükséges szoktatás ellenére is – fokozott körültekintéssel és fenntartással kell viseltetni teljesen ismeretlen, vadidegen kutyákkal szemben. Persze azért nem kell feltétlenül minden szembejövő kutyáról a legrosszabbat feltételezni, de azért nem árt az óvatosság. Keressük inkább az ismerős, „bejáratott” játszópartnerek társaságát, mely nemcsak yorkinknak kiváló közeg az önfeledt hancúrozáshoz, de talán nekünk embereknek is segít visszatalálni a kutyások régen jellemző, „együttsétáltató” mikro-közösségeihez.

Terrier fortélyok

Állítólag a fajta népszerűsödéséhez nagyban hozzájárult egy bizonyos Lillie Langtry, aki színésznő lévén kikönyörgött egy rövidke szerepet imádott yorkija számára. A darab egyik jelenetében a pöttöm hős elűzte a gonoszt, mely nem kis sikert aratott a nézőközönség soraiban.

Napjaink yorkshire terrierje – ha nem is a világot jelentő deszkákon, de – otthonában előszeretettel él a színjátszás eszközeivel. Sokszínű repertoárjából mindig képes valami újat előrántani, ha saját akarata érvényesítéséről van szó. Ezért van az, hogy gazdái sokszor azon kapják magukat, hogy egész életüket kis yorkijuk irányítja. Ennek oka részben az, hogy sok esetben még saját gazdái sem veszik elég komolyan, vagy éppenséggel teljesen elbűvöli őket kutyuskájuk szem-, fül- és orrjátéka, melyeket kisebb-nagyobb csínytevések keltette bosszúság enyhítésére szokott bevetni. De nem szabad bedőlni neki, hisz ő is egy agyafúrt terrier. Igenis meg kell követelni tőle a tekintély tiszteletét, valamint ingathatatlan következetességgel kell vele betartatni a házirendet. Olykor még a büntetéstől sem kell visszariadni, ha a kis renitens megérdemli. Szó sem lehet persze durvaságról, vagy fizikai bántalmazásról. Legtöbbször elég a szigorúan felemelt hang, vagy ha minden kötél szakad egy-egy jó ütemben elhelyezett „makarenkói” orrpöckölés… Ne feledjük, hogy mindez az ő érdekeit szolgálja, hisz minél fegyelmezettebb egy kutya, annál nagyobb szabadságot élvez. A „fegyelem” persze egy terrier esetében igencsak relatív fogalom, de ha azt elérjük, hogy legalább hívásunkra megbízhatóan (különböző csalogató, vagy zavaró ingerek ellenére is) visszatérjen hozzánk, komoly áttörést értünk el, melynek előnyét számtalan esetben élvezhetjük. Az ilyen engedelmes yorki például nyugodtan elengedhető a parkban, vagy kutyafuttatón, hogy kiszaladgálhassa, kikalandozhassa magát, és hogy szaglásszon, játszadozzon kicsit. Nem kell pánikolni akkor sem, ha ismeretlen, esetleg veszélyes kutya tűnik föl a színen, vagy a kutya ismerősök között eldurvulna a játék. Ilyenkor elég, ha magunkhoz hívjuk, és biztonságos távolba sétálunk vele. Ez a megoldás nemcsak sokkal gyorsabb és hatékonyabb, de összehasonlíthatatlanul elegánsabb, mint ha a kutyák közé vetődve, hasmánt csúszva-mászva próbálnánk „begyűjteni” őkelmét, hogy aztán fejünk fölött tartva – sikítva – meneküljünk ki vele a világból…

Amúgy nagy kár, hogy sok yorkshire terrier tulajdonos nem veszi „kutyaszámba” kedvencét, pedig ők lennének a legjobban meglepve, hogy mennyi mindent meg tudnak tanítani kutyájuknak.  A yorki agya vág, mint a borotva, amúgy pedig örömmel veti bele magát mindenbe, amit gazdájával együtt lehet csinálni, tehát tanítása sem túl bonyolult feladat.

Hibát követ el az is, aki pusztán dédelgetni, kényeztetnivaló ölebként tartja, pedig a yorki kifejezetten élénk, temperamentumos kutyus, aki boldogan tesz hosszú sétákat is, feltéve ha hagyják neki, és nem karon ülve kell végignéznie más kutyák önfeledt hancúrozását…

Esett már szó korábban az idegen kutyákkal szembeni óvintézkedésekről, viszont nem árt tudni, hogy egy yorki tulajdonosnak – legalábbis kezdetben – kiemelt figyelemmel kell közlekednie a lakásban is, hiszen apró terriere garantáltan mindig láb alatt lesz, mert gazdáját akár a föld alá is követni képes. Persze elég hamar megtanulja, hogy hogyan vigyázzon magára a „kétlábúak” világában, ezért nem kötelező elsajátítani Michael Jackson „moonwalk” járását (az ő nevéhez kötött, talpemelést mellőző, electric booge-szerű táncelem), de mondjuk az önfeledt indián szökdelést lehetőleg kerüljük, ha yorkival élünk egy háztartásban.

Némi szőrözést igényel

A yorkshire terrier esetében természetesen fel sem merülhet a kerti tartás lehetősége, hiszen a fajta – terrier vér ide, vagy oda – díszpárnák között domesztikálódott bonviván, amolyan tökéletes „lakáskutya”. Speciális szőrzete sem kifejezetten a viszontagságos időjárás elleni védelmet szolgálja, hanem sokkal inkább olyan díszegyenruha, melyet teljes szépségében ünnepi eseményeken (pl. kiállításon) illik megmutatni. Ehhez persze nem kevés munka szükségeltetik és még a nem kiállítási példányok esetében is szükség van a rendszeres ápolására (pl. kétnaponkénti átfésülés, testnyílások és talppárnák körüli nyírás, stb…). Hosszú, finom szálakból álló, lágyan omló fürtjeit leginkább az emberi hajhoz lehetne hasonlítani, mely folyamatos növésben van, nem dúsítja aljszőrzet, és egyáltalán nem hullik, viszont mágnesként vonzza a legkisebb piszkot is. Elhanyagolva gyorsan fénytelenné, töredezetté, loncsossá, ápolatlanná válik, hasonlatosan az egész hetet végigtivornyázó Szigetlakók hajkoronájához. Ennek elkerülésére, valakik egykor leleményes megoldást eszeltek ki a gazdik, kutyáik, valamint a kutyakozmetika ipar legnagyobb örömére. Ez pedig az ún. „feltekerés”, mely során két kiállítás közötti „házi használatra” a hosszú szőrzetet tincsenként feltekerik és speciális – külön erre gyártott – olajjal ápolják, majd különleges papírba csomagolják. Az így szakszerűen létrehozott csomagocskák lehetővé teszik, hogy a szőrzet tisztán, sérülésmentesen és egyenletesen nőjön. A hiedelmekkel ellentétben a kutyát egyáltalán nem zavarja. Bizonyos időközönként természetesen a kutyus „átcsomagolása” szükségeltetik. Ehhez persze már egészen fiatalon, 8 hónapos kora körül el kell kezdeni hozzászoktatni a kutyát. A kiállítás előtt procedúra sem sokkal egyszerűbb. Ekkor lebontják a tincseket, megfürdetik a kutyát, majd gondosan kiszárítják, kiegyenesítik a szőrkoronát. Mindez cirka 2,5-3 óra, de egy magára valamit is adó kiállításra járó yorkinak meg sem kottyan az efféle procedúra.

Amennyiben sem nekünk, sem kutyánknak nincsenek kiállítási ambíciói, nyugodtan vehetjük sportosra a yorki séróját és levágathatjuk hosszú szőrzetét. Az ezáltal keletkező nonfiguratív, „bonyolult” frizura legalább annyira jól áll neki, mint Tillának.

Akár egyik, akár másik verziót is választjuk, nem túlzás, ha hideg, nyirkos, havas időben, hosszabb sétákra beöltöztetjük terrierünket. Bár sok esetben én magam is elmosolyodom az ilyen kutyus láttán (és ezzel talán nem vagyok egyedül), de kétségtelen, hogy némelyikük – feltéve, ha gazdájuk kellő stílusérzékkel rendelkezik – kifejezetten jól álló szerkóval büszkélkedhet. E tekintetben kedvencem volt az a látásból ismert yorki fiú, aki az ősz beköszöntével mindig más-más színű kapucnis mini kutyamelegítőben és hozzá passzoló baseball sapkában jelent meg.

Szereti, ha szeretik

Kifejező pofácskája, értelemtől csillogó, élénk tekintete hűen tükrözi csibészes jellemét. Noha előfordul, hogy rossz fát tesz a tűzre, azt sosem rosszindulatból, vagy bosszúból teszi, hisz a yorki végtelenül kedves és emberbarát kiskutya. Noha megbecsüli azt, aki szereti és gondját viseli, de családon belül jellemzően „egyemberes”, aki képes az imádott gazda egyetlen simogatásáért is ölre menni, pedig alapvetően többedmagával is gond nélkül együtttartható kutyák.

Kiválasztottjának minden mozdulatát lesi, kész első szavára engedelmeskedni, a család többi tagját pedig hajlamos ügyesen „megvezetni” és a maga elragadó bájával, de semmibe venni… Bár jól tudja azt is, hogy hízelkedésével sok mindent el tud érni, ezzel együtt sosem számító, vagy alattomos. Egyenes jellemében is megmutatkozik igazi terrier mivolta.

Alapvetően nem kényes fajta, bár tény, hogy táplálása esetenként problémás lehet, mivel a túlzott fehérje és zsírbevitelre könnyedén hasmenéssel reagál. Másik gyakori probléma, hogy vagy „konyhamalacként” mindent felfal, vagy alig-alig eszik. Ez utóbbi esetben fordul elő, hogy a kétségbeesett gazda elkezdi őket sonkával, sajttal, csirkemell filével tömni, ezután pedig nincs megállás. Az így elkapatott yorkit már nagyon nehéz visszaállítani a normális kutyakajára.

A róla kialakult kép ellenére a yorkshire terrier nem beteges ebecske. A mini fajtákra jellemző térdkalács ficam (Patella Luxatio) természetesen előfordulhat náluk, illetve egyes egyedekben feltűnik a Pethes-kór (combcsont-fej elhalással járó örökletes betegség). Ez utóbbi betegség tünetei általában 8-15 hónapos korban jelentkeznek és igazán az orvosok sem tudnak vele mit kezdeni. Többnyire sebészeti beavatkozással „kezelik”, általában kielégítően. A térdkalács ficamot pedig sokan úgy próbálják megelőzni, hogy a yorki 1 éves koráig, tehát teljes testi fejlettségének eléréséig nem engedik székre, kanapéra le-fölugrálni.

Remélhetőleg a végére kiderült, hogy az igazi yorkshire terrier korántsem kizárólag tutujgatni, való öleb, vagy kiállítási dísztárgy, hanem pörgős, vidám, értelmes kis energiabomba, aki nemcsak kitartó sétapartner, alkalmazkodó kísérő, hanem kényelmesen tartható családi kedvenc, de akár a testi adottságainak megfelelő kutyás sportokban (pl. agility) is helytállni képes, karakteres kutyácska.

Balaskó Norbert

Kutya Szövetség, 2008. február

Angol staffordshire bullterrier

A vigyorgó bowling golyó

Első hallásra sokaknak talán furcsa a szópárosítás, hisz a „stafford” és a „bull terrier” elnevezés itthon is ismert, két önálló fajtát takar. Talán ez is lehet az oka annak, hogy a staffordshire bull terrier a bulldog-terrier leszármazottak mindmáig kevéssé ismert tagja hazánkban.

A sors iróniája, hogy bár a fajta egyike az emberért legjobban rajongó, legkedvesebb kutyáknak, ráadásul mérete miatt kifejezetten a kistestű fajták közé tartozik, bizonyos országokban – pusztán „ijesztő” hangzású neve miatt, minden alapot nélkülözve – veszélyes fajta megbélyegzéssel tiltólistára került.

Pedig bárki, aki személyes kapcsolatba került ezzel a liliputi bodybuilderrel, meggyőződhetett róla, hogy a fajta maximum a „világ egyik legszórakoztatóbb ebe” hírnévre aspirálhat eséllyel.

Nem hallgathatjuk el persze azt a tényt, hogy a staffordshire bull terrier őse valóban kutyaviadalok sztárja volt.  Ugyanezen ős szolgált kiindulásul az elragadó családi bohóc angol bullterrier, illetve közvetve a sokoldalú munkakutyává formálódott amerikai staffordshire terrier, vagy pöttöm boston terrier kialakításához is.

Mindazonáltal miután sikerül túltenni magunkat a kezdeti sokkon, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egész viadorkutya őrület, „kutyafajta-rasszista” hisztéria, melynek nyomai a mai napig érezhetőek, minden szakmai és józan alapot nélkülöznek.

Anélkül, hogy mélységében belemerülnénk, annyit érdemes tudni, hogy ezek az ebek nemhogy alapvetően emberszeretők, de használati értéküket jelentősen csökkentette volna, ha a gazdájukkal, vagy idegenekkel agresszívan viselkednek. Az ő feladatuk ugyanis a kutyák elleni küzdelem volt. A küzdőtéren emberek is tartózkodtak (bíró és a két kutya gazdája), akik szükség esetén fizikailag beavatkoztak a harcba. Ilyen szituációban nemcsak nem volt szükség az ember elleni agresszióra, de kifejezetten veszélyes is lett volna, ha a kutya az őt szétválasztó ember ellen fordul. Ez sosem lehetett és nem is volt cél. A gond pont azzal kezdődött, mikor ezeket az ebeket „abnormális módon”, alapvető kutya és szakmai ismeretek nélkül, ember ellen uszították (szándékosan nem „tanítást” írok), nyakló nélkül szaporították, és hozzáértés nélkül tartották dilettánsok. Az ebből bekövetkező balesetek, tragédiák, nem a kutyák, vagy bizonyos fajták, hanem az őket fel- és kihasználó, gátlástalan, felelőtlen emberek bűne.

E rövidke kitérő után azonban kanyarodjunk inkább vissza a staffordshire bull terrierhez.

A Megye…

Az 1800-as évek tájékán Staffordshire megye messze földön híres volt kézzel festett porcelánjairól, valamint az innen kikerülő viadorebek képességeiről. Tudni kell, hogy ebben az időben a munkásosztály – mai szemmel nézve – borzalmas körülmények között tengette mindennapjait. Embertelen és veszélyes munkavégzés, sokszor 12-16 órán keresztül, mely a nőknek, gyerekeknek is osztályrészül jutott. Talán érthető, hogy az ilyen durva körülmények a köztük nyomorgó rétegek lelkét érdessé kérgesítették, és ahol kemény az élet, kemény a munka, ott kemény a szórakozás is. Ennek akkor egyik legnépszerűbb formája a kutyaviadal volt, mely sok tekintetben passzolt a városi életformához is. Nem volt nagy helyigénye és közben fogadásokat is lehetett kötni, mely némi pénzhez juttatta a benne érdekelteket. A kutya-kutya elleni küzdelmekben a XVIII-XIX. században gyökeres változások álltak be. A kor egyik legnépszerűbb munkakutyáit, a mészárosok mellett dolgozó, illetve bikahecceken feltűnő a bulldogokat terrierekkel keresztezték. E frigyből született viadorok oly kiválóan ötvözték a két fajta előnyös tulajdonságait, hogy pillanatok alatt elterjedtek az arénákban. Bár kezdetben a szó valódi értelmében vett keverékekről beszélhetünk, idővel azonban szisztematikusan tenyésztett fajtáról lett szó, melynek szinte egyetlen értékmérője a küzdelemben való helytállás volt. Mivel a tenyésztők jellemzően munkásosztály soraiból kerültek ki, akik nem engedhettek maguknak semmi luxust, roppant alkalmazkodónak, nagyon kis igényűnek is kellett lenniük, ugyanakkor – a fizikailag is szűkös életkörülmények miatt – simulékony, kedves természettel is kellett bírniuk.

Staffordshire megye messzeföldön híres volt – nemcsak a porcelánjáról, de – kutyáiról is, melyek az állatviadalok betiltásának idejére, 1835-re már szinte legyőzhetetlenek voltak. További 100 évet kellett azonban várni, hogy a „munkásosztály kutyájából” elismert fajta váljék. Népszerűségére jellemző, hogy Angliában – ahol igen népes és változatos a terrier fajták mezőnye –  a  staffordshire bull terrier a mai napig a legnépszerűbb terrier fajta.

Parányi pankrátor

Kevesen tudják, hogy megjelenésében a staffordshire bull terrier áll legközelebb ahhoz a klasszikus bull-terrier típushoz, mely a XIX. századra messze földön híres és sikeres gladiátorrá vált. Pedig nem nehéz belátni mindezt, ha az ember egy pillantást vet a valószínűtlen mennyiségű izomkötegekkel büszkélkedő kis dugóra. Noha súlya mindössze 10-17 kg, méretéhez képest elképesztő erővel rendelkezik, melyet számtalan egyed különféle súlyhúzó versenyeken is rendszeresen bizonyít, és mely a bull típusú terrierek sajátja. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen a staffbull roppant fizikai adottságait csupán csak túlcsorduló szeretetének nyomatékos kifejezéshez használja, melynek egyetlen célja: egy cuppanós kutyapuszi elhelyezése emberbarátja arcán… Ebben változatos technikákat is képesek bevetni. Vannak, akik helyből felpattanva lehelnek csókot az ember homlokára, míg mások két hátsó lábukon pipiskedve, mellső lábukkal igyekeznek felkapaszkodni a csúcsra, közben lenyúzva minden ruhát és kültakarót az illető lábáról.

Mindkét technika közös eleme az egyedi staffbull mosoly és a röfögő, hörgő, prüszkölő, sípoló hangok arzenálja, melyet általában ilyenkor hallatnak.

Első pillantásra kőbaltával faragott külsejük szofisztikált lelket takar. Bull típusú terrierhez méltóan a staffbullok is hihetetlenül ragaszkodóak. Ez időnként oly mértékű rajongásig fokozódhat, mely egy falka pubertás korú Justin Timberlake-fan tinilánynak is dicsőségére válna. Szeretetével abszolút nem fukarkodik. Jut belőle bőven a családnak és kedvesnek – de minimum közömbösnek – tűnő idegen embereknek is. Mivel rendületlenül pozitív világlátás jellemzi, mindig és mindenkivel azonnal hajlandó barátkozni.

A staffordshire bull terrierek legendásan gyöngéd társak, gyermekek mellé pedig egyenesen kötelező választás egy négylábú társon gondolkozó gyermekes család számára.

Mivel körkörös passzív védelmi rendszerük megközelíti Dart Wader birodalmi cirkálójáét, a csöppségek legfeljebb csak ipari szerszámokkal tudnának kárt tenni bennük, az pedig elég ritka tartozék a babaszobában, szerencsére…

Az eddigiekből következik, hogy a staffbull habitusában ideális társasági kutya, mely legjobban gazdája közvetlen közelében érzi magát. Elképzelhetetlen és a kutyalélek ellen merénylettel felérő bűn, ha ezt a fajtát kirekesztve, kennelben elzárva megfosztanák, illetve  korlátoznák az emberrel való közvetlen kapcsolatában.

Ötletteli ötvözet

Közhelyesnek hangzik, bár mint minden közhely, ez is igaz, hogy a staffordshire bull terrier kivételesen egyesíti a létrehozásához felhasznált bulldog és terrier ősök legelőnyösebb tulajdonságait: megvan benne a bulldog higgadtsága, ereje és eltökéltsége, melyhez a terrierek temperamentuma és kiemelkedő intelligenciája társul.

Ennek megfelelően a velük való gondtalan együttélés egyik alapvető feltétele, hogy napi szinten kielégíthessék roppant mozgásigényüket. Ezesetben felszínre tör komformista mivoltuk és tökéletes „kanapékutyaként” képesek viselkedni, azaz órákat szunyókálnak egymás hegyén-hátán a díványon, alternatív Laokon-csoportot alkotva. Ám ugyanez az angyali társaság elképesztően démoni rombolást tud véghezvinni, ha tétlenségre kárhoztatják, és nem tudja levezetni fölös energiáit.

Szót kell ejteni arról is, hogy a staffordshire bull terrier tartása során megkerülhetetlen a nevelés témája, hisz a staffbull lendületes és öntudatos kis zsurmó. Felelőtlen dolog kontrollálatlanul szabadjára engedni energiáit. Tanítását a lehető legkorábban el kell kezdeni, melyet igen korai szocializációval kell indítani. Szerencsére a fajta egyedei között nagyon ritka az ideges, félénk, ne adj Isten agresszív példány. Döntő többségük magabiztos, karakán, jókedvű fickó, aki bárhol, bármikor feltalálja magát. A szocializáció – noha kétségkívül minden kutyának hasznára válik – nem is elsősorban emiatt szükséges. Képmutatás volna elhallgatni, hogy a staffbull kutyatársaságban általában probléma nélkül el van, de a kan egyedek – mint a legtöbb kan kutya – dominanciára bizony hajlamosak. Ennek ellenére többnyire nem provokálnak lépten-nyomon verekedést, nagyobb kutyatársaságban is szinte mindig gazdájukon csüngnek és elsősorban  az ő társaságát keresik.

Pöttöm bölény a nappaliban

Noha modern kori kutyaviadalokban sosem használták stafford bullokat, a fajta már réges-régen eltávolodott a harci arénák vérgőzös világától és újkori tenyésztése során sosem volt szempont ezen készségek fenntartása, sőt inkább ellenkezőleg, mégsem múltak el nyomtalanul a küzdelemmel töltött évek. Masszív testalkatuknál fogva – mely egykoron a harcban való hatékony helytállást szolgálta –  fizikailag még mindig messze az átlag fölött állnak, a palackból kiszabaduló küzdőszellemük pedig szinte elsöpör minden ellenállást… Szóval nagyon rosszul jár az a kutya, akik kiprovokálja belőlük a visszavonult gladiátort. A csetepaték esélyét jelentősen csökkenthetjük, ha gondos körültekintéssel megelőzzük a bajt és elkerüljük a kötekedő ebeket.

Bár az ember azt gondolná, hogy a bulldogok és terrierek önfejűsége és makacssága megnehezíti az együttélést a staffordshire bull terrierrel, a valóságban ez nem így van. Tény, hogy fel kell készülni egy-két renitenskedő akcióra a részéről, többségüknél ezek azonban csak növendékkori kamaszlázadások, melyeken szilárd következetességgel úrrá lehetünk.

A staffbull ízig-vérig lakáskutya. Nemcsak rövid szőrzete miatt igényli a négy fal nyújtotta kényelmet, hanem hogy minél többet és minél közelebb lehessen családjához. Persze boldogan elviháncol időnként pár órát a kertben is, de ez nem jelenti azt, hogy ne igényelné a rendszeres sétát és foglalkozást. Ha unatkozásra kényszerítjük, már kezdhetjük összeszámolni a felszedett kerti automata öntözőrendszer, a kerítés mellől „kitermelt” tujasor, esetleg a lekapart lábazatvakolat alapanyag és munkadíj költségeit.

A staffordshire bull terrier hosszú életű (10-15 év), egészséges fajta. Két specifikus problémát meg kell azonban említeni, melyek ugyan minimálisan vannak jelen a fajtában, mégis léteznek. Az egyik egy epilepsziához hasonlatos betegség (L2-HgA), a másik pedig az örökletes szemlencse homály (HC). Mindkettő genetilkailag determinált, de szerencsére maximális biztonsággal kiszűrhető betegség. Érdekesség, hogy a más fajtákban elterjedt csípőizületi diszplázia szinte ismeretlen. Ennek egyik oka lehet – kis mérete mellett – roppant fejlett és kötött izomzata is.

A fajta táplálására nem különösebben érzékeny. Növendék korban azért prémium minőségű táppal illik etetni, hogy robusztus izomzatát cipelő vázrendszer megfelelően kifejlődhessen.

Bár a gyomorcsavarodás általában a nagytestű fajtákat sújtja, célszerű még felnőtt korában is két adagban etetni, mivel élénk temperamentuma e tekintetben bajba sodorhatja. Hiába eszi magát degeszre, ez nem akadályozza abban, hogy ugrándozva viháncoljon még egy sort, ami megnöveli a gyomor átfordulásának kockázatát.

Mindent egybevetve a staffordshire bull terrier kézipoggyász méretbe sűrítve hordozza mindazokat a nemes és sokak által becsült tulajdonságokat, melyekért a bull típusú terrierek kedvelői egy életre elkötelezték magukat e fajták mellett. Óriási lelke, bohókás egyénisége, egyedi fazonja színessé varázsolja gazdájuk mindennapjait, gyerekes családokban pedig ideális „négylábú testvér”, aki boldogan vesz részt a mindennapi viháncolásokban, miközben mindvégig ügyel a kicsik testi épségére.

Balaskó Norbert

Kutya Szövetség, 2009. április

Schipperke

Lakkfekete pindúr pandúr

A fekete schipperkét látván az ember azt gondolhatja, hogy a kanapé kommandós társasági kutyák, díszpárna-deszantos egységének éjszakai bevetésre tervezett tagjával van dolga. Pedig a kis fénylő „brikett” ugyanattól az őstől származik, mint a munkakutyázásban élen járó belga juhászok elődei, és a megtévesztő látszat ellenére, habitusában merőben eltér a tutujgatni, kényeztetni, kozmetikázni, öltöztetni való, karonülő ölebektől.

„Belga fajta vagyok, kicsi, erős, hűséges, ravasz és bátor” - szól az 1888-ban alapított Királyi Schipperke Klub jelmondata, mely találó tömörséggel sűríti egy mondatba e kicsiny fajta érétkeit. A schipperke – e több mint 100 éves fajta – mindmáig kevéssé ismert és divatos minikutya. Ennek oka talán túlzástól, extremitástól mentes megjelenésében keresendő: nem mikroszkopikus méretű, nem lehet masnit kötni a hajába, nem lehet vele 2-3 havonta  kozmetikába (vagy kutyapszichológushoz) járni, egyszerűen „csak” van. Tegyük hozzá rögtön, úgy jó ahogy van.

Pöttöm praktikum

A schippi úgy őrizte meg – középtermetű juhászkutya – őse, a Leuvénaar kiváló munkakutya tulajdonságait, hogy mindeközben csak méretben ment össze. Ezalatt felépítése és testarányai mit sem változtak, mely valószínűleg annak volt köszönhető, hogy nemesítése során méretének csökkentését nem más fajtákkal történő keresztezések révén (mintegy „mesterséges törpésítéssel”), hanem a kis termetű egyedek szisztematikus szelekciójával és továbbtenyésztésével érték el.

Az utóbbi időben, mióta bevezették a farokvágási tilalmat és a schippik hátukra kunkorodó farokkal szaladgálnak, egyesek élnek a gyanúperrel, hogy valahol, valamikor, a régmúltban esetleg a spicc is „letehette névjegyét” a tenyésztésben, ugyanis a standard által előírt (csánkig érő, lelógó) farkat viselő schipperkét ezidáig csak papíron láttak. Ilyen faroktartású schipperke – állítólag – jelenleg nem ismert. Természetre mindenesetre egészen biztosan semmi közük a spiccekhez.

Hajdanán a schipperke tehetségét leginkább az istálló körüli rágcsálóirtásban kamatoztatta, sőt időnként kotorékvadászatra is használták, de igénytelenségének, alkalmazkodóképességének, intelligenciájának híre idővel a városokba is eljutott. Így válhatott a XVII. században a brüsszeli munkások és vargák egyik legkedveltebb kutyájává, majd a XIX. században Belgium legnépszerűbb négylábújává. A második világháború után azonban tenyésztése jelentősen visszaesett, divatját pedig más kistestű fajták (pl. uszkár) szorították vissza. Mondhatni, hogy ez a tendencia sajnos napjainkra is jellemző, pedig a schipperke rendelkezik mindazokkal a kitűnő adottságokkal, melyek kifejezetten gondtalanná teszik tartását a városi kutyatartó számára.

Kis test, nagy szív

Amit a Jóisten elvett tőle testméretben, messzemenőkig pótolta önbizalomban. A schippi ugyanis megkérdőjelezhetetlenül hiszi, hogy bármilyen nagyobb testű kutyával egyenrangú fél, mit egyenrangú…, egyenesen legtöbbjük felett áll. Mindazonáltal nem jellemző rá az a fajta vakmerően krakéler virtus, mely például egynémely kisebb terrierfajta sajátja. Meglepő, de a megfelelő marketing még a kutyák között is tökéletesen működik. A 3-9 kilós schipperke magabiztos fellépését a legtöbb nála jóval nagyobb kutya ugyanis akceptálja, és fejet hajt a „zsebtüranosz” előtt. Pedig a schippi nem provokálja a balhét, nem méretéből fakadó kompenzációs kényszer hajtja. Sőt általában ő az, aki elsőként próbál rendet rakni a verekedő felek szétválasztásával. Kellően intelligens ahhoz, hogy tisztában legyen fizikai korlátaival, ezért hiányosságait inkább domináns fellépésével igyekszik palástolni, többnyire sikerrel. Hozzá kell tenni persze, hogy mindig van és lesz olyan kutya, aki nem veszi komolyan a büszkén pózoló apróságot és máris kész a baj.  A schipperkének azonban nemcsak az esze, hanem a szíve is a helyén van, és becsületére legyen mondva, hogy ha úgy alakul, nem hátrál meg a verekedésbe torkolló konfliktusok elől, mint sok hasonló méretű „kerregő provokátor”. Sajnos e hősies fellépésnek megvan a maga árnyoldala is: nevezetesen előfordul, hogy a jóval nagyobb kutya olyan fogást talál rajta, ami esetenként az életébe kerül. Szerencsére az ilyen tragédia viszonylag ritka, hiszen a villámgyorsan cikázó schippi azért tud vigyázni magára.

A „macskuty”

Bár a schipperke kialakulásában macska egészen biztosan nem vett részt, a schippi bizonyos tekintetben feltűnő hasonlatosságot mutat a cicákkal. Túl azon, hogy cirmosokat megszégyenítően briliáns „egérlikvidátor”, szemrebbenés nélkül képes szédítő magasságokba felmászni. Gazdáit sokszor a gutaütés kerülgeti, miközben ő a legnagyobb lelki nyugalommal egyensúlyoz a ház tetején, vagy az ablakpárkányon. Hajlékonysága és mozgáskoordinációja párját ritkítja, szinte semmi sem álhatja útját, ha éppen egy klassz kis rágcsálóvadászat, esetleg tüzelő szuka van a láthatáron…

Szintén „macsekos” beütés, hogy a lakáson belül szinte dorombolva telepszik gazdája ölébe, és kifinomult érzékkel választja meg pihenőhelyét, ami legtöbbször stratégiailag kulcsfontosságú, egyúttal roppant kényelmes pontokat jelent.

A szabadban viszont gyökeresen megváltozik a helyzet. A lakásban csendesen elmolyoló schippi felfűti a rakétákat és előtör belőle juhászkutya énje. Jön-megy, felfedez, szaglászik, vadászik. Kíváncsisága és mozgás iránti szenvedélye oly nagyfokú, hogy hajlamos messze eltávolodni gazdájától. E nagyfokú önállóság meglepő egy pöttöm juhászkutyától, és bár nem jelenti a gazda elhagyását, de tény, hogy e tekintetben fokozott figyelmet igényel. A jól nevelt schippi hívásra azonnal gazdájához vágtat, de bizony előfordul, hogy ha későn szólnak neki, addig megy, amíg ő gondolja, ez pedig esetenként a horizont legvégét jelenti. Részben ennek a nagyfokú önállóságnak tudható be, hogy gyakran – főleg az erélytelenebb gazdik – szökősnek titulálják. Noha a korábbiakból látható, hogy erre eredendően határozott hajlamot mutat, a „szökések” hátterében többnyire mégis a figyelmetlenség, illetve a foglalkoztatás és nevelés hiánya húzódik meg. Sokakat megtéveszt ugyanis a schipperke törpekutyás megjelenése, és azt gondolják, hogy ilyen kicsi kutyának „nincs szüksége” tanításra.

Mini méret, nagy munkakedv

Ne feledjük, a schipperke őse munkakutya volt, melynek kiváló adottságait ma is hordozza a kis fekete „törpicsek”. Mindez nagyban megkönnyíti a vele való munkát, de akár az együttélést is, hiszen akár a „konyhai” engedelmességet, akár magasabb szintű feladatokat játszi könnyedséggel képes elsajátítani. Aki próbálkozott már kutya tanításával, bizonyára nagyra értékeli a fajta motiválhatóságát, mely minden modern kutyasport tanítás alapja. A schippik legtöbbje igen apportos, de ha minden kötél szakad, a jutalomfalatka mindig beválik. Ha megtaláljuk a kutyánk számára legvonzóbb jutalmazási formát, a schipperke forgószélszerű gyorsasággal tanul. Sokszor gazdáit is zavarba ejti magas fokú intelligenciája és leleményessége, melyhez élénk (de nem ideges), stabil idegrendszer párosul. Ezen adottságok kombinációja valóban kivételes kutyává teszik, és pusztán fizikai mérete miatt nem jelent konkurenciát az élvonalbeli munkakutya-fajták számára. Ezzel együtt bizonyos kutyás sportokban (pl. agility, obidience, dog-dancing) viharos gyorsasággal küzdötte magát az élmezőnybe.

Az agilitás, intelligencia, engedelmesség, mint nyájterelő juhászkutya örökség tehát letagadhatatlan, mindez viszont bizonyos kötelezettséget ró tulajdonosára. Ennek megfelelően rendszeres szellemi kihívások elé kell állítani a schippit, hogy egészséges, jó közérzetű és problémamentes kutyaként élhessen. Noha a szánhúzáson kívül szinte minden munkára megfelel, legtesthezállóbb feladat számára talán mégis az agility, melyben kiaknázhatja, megcsillogtathatja mindazon erényeit, melyek kis kutyaként is naggyá teszik

Juhászkutyaként ösztönösen kötődik a falkához, családhoz és a vele együtt élő, más fajú állatokhoz. Nem ritkán előfordul, hogy boldogan vegyül a vele egy fedél alatt lakó – nagyobb testű kutyák – kavalkádjába, pusztán csak a szociális interakció öröméért. Már-már mulatságos, hogy a többiek szinte várják érkezését, hiszen többnyire ő a csapat motorja, a hancúrozások szíve-lelke. Persze olykor előfordul, hogy minden rossz szándék nélkül rálépnek, de egy vagány kis schippinek ez meg sem kottyan, legfeljebb akkor húzza kicsit a lábát, ha a többiek már nem látják…

Négylábú riasztópisztoly

Sokak számára igen meglepő, hogy e pöttöm kutyus mennyire komolyan veszi a gazda-, ház- és tárgyőrzés feladatait. Roppant figyelmes, és ha úgy ítéli meg, hogy okvetlenül szükség van segítségére, gondolkodás nélkül akcióba lendül. Fellépése – akárcsak a kutyák közt – legtöbbször annyira hatásos, hogy sokszor őt komolyabban veszik, mint a mellé „beosztott” nagytestű négylábút. Megtörtént eset, hogy egy csapat belga juhászt sétáltató tulajdonos schipperkéjét fenyegette csak lelövéssel az arra járó vadász, miután az látványosan „szóvá tette” a sűrűből hirtelen felbukkanó idegen iránt érzett ellenszenvét.

Merőben más azonban a helyzet, ha számára kedves ember érkezik. Ilyenkor a hódítás minden trükkjét beveti, hogy célba érjen, és egy kis simogatást kolduljon magának. Repertoárja annyira széles, hogy csábításának eszközeit még felsorolni is nehéz lenne, de az biztos, hogy rókaszerű ábrázatával, beszédes fül és szemjátékával, melyhez olykor akrobatikus pacsiadás és hangeffektek is társulnak, szinte mindenkit képes levenni a lábáról.

Talán szokatlan – bár az eddigiek tükrében egyáltalán nem meglepő – hogy a schipperke rusztikus munkakutyaként rendkívül alkalmazkodó és igénytelen. Remekül érzi magát akár a kertben is, hiszen kétrétegű, sűrű szőrzete tökéletes védelmet nyújt számára. A házba beengedésre csak a gazda közelsége miatt van igénye, egyébként télen-nyáron vígan elbohóckodik a szabadban.

Sok kistestű fajtához hasonlóan, a schipperke igen hosszú életű és nagyon egészséges fajta. Nem ritka köztük a 16-18 éves egyed, sőt az aktív fedezőkanok sokszor még 10-14 évesen is tökéletes egészségnek örvendenek és gond nélkül eleget tesznek kötelességüknek.

Összességében valóban érthetetlen, hogy e fekete ebecske miért nem kap érdemeinek megfelelő figyelmet és érdeklődést, hiszen tökéletes társa a városi és vidéki embernek egyaránt. Tartása gyakorlatilag problémamentes, fogyasztása pedig rendkívül takarékos. Tökéletes partnere mindazoknak, akik kis méretű, mégis igazi kutyára vágynak, akivel öröm foglalkozni és együtt élni, hiszen vidám lényével egy csapásra jó hangulatot képes teremteni maga körül.

Balaskó Norbert

Kutya Szövetség, 2007. november

Rhodezian ridgeback

Értelem és érzelem

Bár vélhetően kevesen néznék ki belőle, ezt a kétségtelenül tekintélyt parancsoló, ugyanakkor kifejezetten elegáns fajtát egykoron az egyik legnagyobb szárazföldi ragadozó, az oroszlán vadászatára használták. Innen ered sok helyütt fellelhető elnevezése „Afrikai oroszlánkutya”, holott hivatalos neve a Rhodéziai Ridgeback legalább annyira, ha nem találóbb elnevezése, lévén, hogy kialakulása részben Rhodéziához köthető, részben pedig a hátán futó, ellentétes irányban növekvő szőrszálakból összeálló sörényt, az ún. ridge (ejtsd: ridzs)-et képez.

Ez utóbbi, névadó jellegzetességgel rajta kívül csupán csak egy fajta (Thaiföldi Ridgeback) büszkélkedhet az elismert kutyafajták közül, bár a kettejüknek semmi köze nincs egymáshoz. Mégsem önmagában ez teszi különlegessé a rhodéziait, de ne szaladjunk ennyire előre.

A történet valahol Dél-Afrikában a hottentotta törzs kutyáitól indul. Ezek az állatok állhatatosan kísérték a benszülötteket vadászataikon, illetve határozottan védték gazdáik kunyhóit. Közös sajátosságuk volt a hátukon végigfutó ridge is. Ezek az emberrel szövetségben élő ebek többek közt kitűnő fizikai felépítésüknek, éles érzékszerveiknek, kikezdhetetlen egészségüknek köszönhették fennmaradásukat az igen zord körülmények között. Leginkább azonban legendás bátorságukról voltak híresek, melyről nemcsak rengeteg  történet és mendemonda járt szájról-szájra, hanem a kutyák az életben is számtalanszor bizonyították.

És akkor jöttek a nagy fehér vadászok…

A vadak és trófeák földjére érkező búr, német és hugenotta telepesek természetesen magukkal hozták saját kutyáikat, melyek számára a helyi viszonyok (pl. betegségek, veszélyes vadállatok) túl soknak bizonyultak. Ekkor fordultak a szélsőséges körülményekhez kiválóan alkalmazkodó helyi, „ridgeback” kutyákhoz. Céljuk egy ellenálló, bátor, gyors és erős vadász- valamint őrzőkutya létrehozása volt, ugyanakkor a küllemre is hangsúlyt fektettek. A leírások szerint több európai „kultúrfajtával” (masztiff, dog, airedale terrier, agár, bloodhound) is keresztezték a bennszülöttek kutyáit. A nevezetes szőrtaréj, a ridge szinte minden utódban megtalálható volt. Ezek a több mint 200 éven át tartó próbálkozások végül rendkívül jól sikerültek. A kialakult kutyafajta megőrizte a törzsi fajták rettenthetetlenségét, kitartását, finom érzékeit, de már jóval impozánsabb külsővel rendelkezett. Képességeinek és külsejének további fejlesztése, formálása Cornelius van Rooyen, majd F.R. Baarnes nevéhez fűződik. Rooyen a farmer és sikeres nagyvad vadász a Rhodéziába – mai Zimbabwe-be – érkezett Charles Helmet tiszteletestől kölcsönkért Ridgeback kutyákat fedeztetett német dogokkal és más fajtákkal, hogy vadászataihoz, illetve farmjának őrzésére megfelelő kutyákat kaphasson. Annyira szerelmesévé vált e kutyáknak, hogy közel 35 éven keresztül dolgozott az általa nagyra becsült vadászati és fizikai tulajdonságok megőrzéséért, melyek az oroszlánvadászatra is alkalmassá tették őket. A Rhodéziban a „Van Rooyen’s lion dogs”-ként, azaz „Rooyen oroszlán kutyái”-ként ismert ebek voltak tulajdonképpen a mai rhodéziai ridgeback közvetlen ősei. Tőle vette át a stafétát Baarnes 1915-ben egy Rooyentől származó kutyával, melynek vonalát megerősítendő, Bulawayoban található farmján folytatta a tenyésztést és nem kevés érdemet szerzett a fajta nemzetközi hivatalos elismertetésében.

Sörényeshátúak a vadak nyomában

Sokak számára nehéz kategorizálni a rhodéziait. Egyesek hibásan őrző-védő kutyának aposztrofálták, de olyan is előfordult, hogy harci kutyának titulálták. Ezek teljesen téves elképzelések. Mindkét terület meglehetősen távol áll jellemétől. Akkor járunk legközelebb az igazsághoz, ha a rhodéziaiban egy erőteljes munkakutyát látunk, melynek legfőbb felhasználási területe egykoron a vadászat volt, magyarán a rhodéziai vadászkutya. Európai szemmel nézve, stílusa talán a kopókéhoz, vagy lajkákéhoz hasonlítható. Kiváló szimatukkal kettesével, hármasával együtt dolgozva, önállóan megkeresik a vadat és azt vagy gazdájuk irányába hajtják, vagy ha különösen veszélyes ellenféllel van dolguk – amiben Afrikában sosem volt hiány – megállítják és a vadász érkezéséig helyben tartják. Senki ne gondolja azt, hogy ezek a kutyák, bármilyen erősek és impozánsak, lefogták vagy megölték az oroszlánt. Erre esélyük sem lett volna, ráadásul nagyon komoly veszélynek tették volna ki magukat. Ehelyett ösztöneikre, intelligenciájukra és ítélőképességükre hagyatkozva vadásztak, sőt bizonyos országokban (Dél-Afrika, Ausztrália, Új-Zéland), vadásznak manapság is. Több gyakorló rhodéziai tulajdonos számolt már be arról, hogy egy-egy erdei kiránduláson hirtelen eltűnt kutyái mindenféle előképzettség nélkül, szabályosan eléjük hajtották a vadat (pl. őzet, szarvast). Persze nagyon kell vigyázni ezekkel az önálló akciókkal, mindig résen kell lenni a próbálkozásoknál és lehetőség szerint megelőzni az ilyen helyzetek kialakulását, nehogy kutyáinkban a vadállományt dézsmáló, kártékony dúvadat lássák az erdőkerülők.

Érdekes, hogy a rhodéziai önálló munkavégzése ellenére is gazdája számára, segítségeként dolgozik, nem pedig saját szakállára. Ennek köszönhetően megfelelően kontrollálható, kézben tartható kutya. Természetesen a menekülő vad után lendülő, teljes figyelmével a zsákmányra koncentráló rhodéziait már igen nehéz szándékától eltéríteni. Pont ezért kell hangsúlyt fektetni a megelőzésre.

Házőrzés csak másodállásban

A vadászat során csillogtatott képességeinek (rettenthetetlen bátorság, erőteljes fizikum, stabil idegrendszer) a farmok őrzésénél is nagy hasznát vették. Házőrzőként, és nem személyi testőrként. Ez nagyon fontos különbség. A rhodéziai kemény körülmények között edződött sokoldalú munkakutya, mely karakán, magabiztos jelleménél és családcentrikus falkaállat mivoltánál fogva, határozottan védi területét és szeretteit. A fajta nemcsak nevét, de nemes kisugárzását is megörökölte az állatok királyától. Az idegent először nyugodtan szemrevételezi. Sokaknak már annyi is elég, ha rájuk emeli kimért, magabiztos tekintetét, melyet még hangsúlyosabbá tesz egy kis jelzés értékű „ricsis” homlokráncolás. Ha mindez nem elég elrettentő, a kutya testes, mély ugatással  hangot is ad nemtetszésének, mely igencsak összhangban van a fajta tekintélyt parancsoló megjelenésével.

Mindennek ellenére a rhodéziai ridgeback NEM őrző-védő munkakutya. Alapvető hiba és nem is javasolt komoly szándékkal ilyen jellegű kiképzésre járatni. Játékos alapokra épített, „húzom-eresztem” szórakozásként felfogva még talán elmegy, persze csak ha a kutya is benne van és élvezi. Ha azonban magasabb szintű védőmunkára fogják két dolog történhet:  Az egyik, hogy a szituációs gyarkolat gyengére sikerül, amit a rhodéziai pillanatok alatt átlát, hiszen a kifinomult intelligenciáját és fejlett helyzetfelismerő képességét kimagasló adottságai között tartják számon. Ekkor a kutya unottan, esetleg mérsékelt érdeklődéssel, a fajtára jellemző higgadtsággal konstatálja a segéd erőfeszítéseit. A másik – amit általában akkor követnek el, ha „lelepleződtek” a ricsi szemében – hogy „majd megmutatom én neked” – alapon keményebbre veszik a figurát, ami előbb-utóbb kiváltja a kutya védőösztönét. Ez az a határ, amit átlépve már veszélyes vizekre tévedhetnek. Alaphelyzetben egy rhodéziai felnőtt korában az idegenekkel ösztönösen tartózkodó módon, gazdája jelenléte nélkül bizalmatlanul viselkedik. Ha erre az alapviselkedésre még plusszban ráerősítenek, sőt elhitetik a kutyával, hogy az idegenek ellenségesek és veszélyesek, akkor teljesen kifordítják természetes jelleméből és a fajtára abszolút nem jellemző deviáns, agresszív magatartásba kergetik. Mindez nemcsak hogy ellenkezik a rhodéziai mentalitásával, de kifejezett veszélyt jelent a környezet számára. Aki tehát az őrző-védő kiképzéssel szeretne komolyabban foglalkozni, akkor mindenképpen válasszon más fajtát.

Baráti kérés és vezetői parancs

A rhodéziai ridgeback azok számára sem megfelelő választás, akik a kutyázást a kiképzőpályán pattogó vezényszavakkal és annak feltétel nélkül engedelmeskedő kutyákkal képzelik el. Egy rhodéziai társ lehet, de szolga sosem. Roppant intelligens, gyors felfogású és a tanításra fogékony, de az érzéketlen utasítgatást, a beosztottként való bánásmódot egyszerűen nem viseli el. A gazdája iránt érzett szeretetből bármit megtesz, amire kérik, de  a legegyszerűbb parancsnak is ellenáll, ha az nem a megfelelő hangnemben – esetleg durvaság kíséretében – hangzik el. Ilyenkor még az is előfordulhat, hogy sértődötten elfordul, ami gátat szab minden további gyakorlásnak. Önérzete olyan fejlett, hogy képes a sarokba elvonulva zsörtölődni, hatalmasakat sóhajtva duzzogni, és hátat fordítani az egész világnak, ha úgy érzi igazságtalanul bántak vele.

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy egy rhodéziai mimóza nebáncsvirág, csupán némileg más hozzáállást igényel gazdájától, mint sok más fajta. Roppant mélyen kötődik az emberhez és családjához. Ennek megfelelően sok-sok empátiával és szeretettel kell nevelni. Bár  ösztönösen együttműködő, érdeklődő fajta és kiképzéséhez kiválóan alkalmasak a játékos alapokra helyezett, pozitív megerősítéses (főként jutalomfalatra alapozott) módszerek, azonban nem kevés találékonyságra van szükség ahhoz, hogy a rhodéziai ne érezze a természeten való erőszaktételként az okítást.  Ezt könnyedén elintézhetnénk a „konok” jelzővel is, ám nem egészen erről van szó. A ricsi ugyanis szereti átgondolni, hogy mit, miért csinál. A vak engedelmesség nem az ő asztala.

Fiatal korában meglehetősen viharos és szertelen. Ekkor nem kevés türelemre van szükség, de a kemény bánásmódot természetesen ekkor is kerülni kell. Legjobb, ha megingathatatlan következetességgel terelgetjük mederbe a benne tomboló ifjonti energiákat és sihederkori akaratosságát. Ehhez valóban nem kevés kitartásra van szükség, mivel a rhodéziai meglehetősen későn, 2-3 éves korára komolyodik, érik felnőtté. Ha egészen eddig állhatatosak voltunk, cserébe csodálatos társat és problémamentes családtagot kapunk, aki ragaszkodásával, megbízhatóságával, fantasztikus kisugárzásával mindenki elismerését kivívja.

Távol Afrikától

Jogosan merülhet föl a kérdés, hogy vajon egy ilyen távoli kontinensről, eltérő éghajlatról származó egzotikus fajta hogyan boldogul hazáján kívül. Nos, nyugodtan kijelenthető, hogy igen jól. A nálunk beköszöntő őszi-téli hidegek nem viselik meg jobban, mint bármelyik rövid szőrű fajtát. Ha éppen „bal lábbal kel föl” a kandalló mellől, ugyanolyan utálatosnak tartja a nyirkos, nedves időjárást, mint mi magunk. Kiváló alkalmazkodóképessége azonban nem csak a negatív, hanem a pozitív hatásokra is kiterjed. Roppant fejlett érzéke van ugyanis a kényelemhez. Ha lehetősége van rá, pillanatok alatt megtalálja a fotelt, vagy a megvetett ágyat, ahol gyorsan igyekszik „kitűzni a zászlót”. Előszeretettel helyezkedik úgy, hogy valamelyik testrésze érintkezzen imádott gazdájával és nagytestű, robosztus megjelenése ellenére, bújásban, kedveskedésben egész köröket képes ráverni az ebben jeleskedő, kanapélakó társasági kutyusokra.

Külön fejezetet érdemelne gyermekekhez fűződő legendásan gyöngéd viszonya. A kicsiktől szinte mindent eltűr és ha esetleg túlzásba viszik szekálását, akkor is inkább nyugodt helyre próbál elhúzódni, mintsem hogy rendreutasítsa a renitens lurkókat. Ezzel együtt mindenképpen az a kívánatos, hogy a gyerekek szülői felügyelettel idejében elsajátítsák a kutyával való helyes bánásmódot.

Otthonában tapasztalható nyugodt viselkedése azonban teljesen megváltozik, ha sétára kerül a sor. Ekkor valósággal tűzbe jön és amint lehetősége nyílik rá szemet gyönyörködtetően lendületes vágtákkal, hatalmas kergetőzésekkel vezeti le felgyülemlett energiáit. Bár alapvetően falkaállat és különösen fiatalon sokat ajánlott kutyás közösségbe vinni, ahol egészségesen fejlődhet jelleme, felnőtt korában jelentősen megkomolyodik és ezzel a hatalmas „össznépi kutyás banzájoknak” vége. Nem kifejezetten kötözködő és az egymást régóta ismerő ricsik eltűrik egymást – mondjuk séta alkalmával – de idegen, azonos nemű kutyáktól elvárja a tiszteletet. Velük szemben dominánsan viselkedik.

Természetszeretete magától értetődő. Legjobban a hosszú erdei sétákat, kirándulásokat kedveli. Ilyenkor felélednek szunnyadó ösztönei és vadon élő állat módjára képes figyelni, fürkészni. Akárcsak a vadaké, a túlélést biztosító létfenntartó ösztönei igen fejlettek, melyet tulajdonosai sokszor „hatodik érzékként” emlegetnek. Beszámoltak már arról, hogy egy Afrikában eltűnt kutya hónapokkal később került elő a vadonból tökéletesen egészségesen és jól tápláltan, annak ellenére, hogy mély – de gyógyult sebei – viszontagságos időszakról tanuskodtak.

Egészsége olyan mint külseje, alapvetően kikezdhetetlen. Mérete ellenére pedig viszonylag hosszú életű (10-14 év). Táplálásánál különös figyelmet kell szentelni arra, hogy növendékkorában semmiképpen se hízlaljuk puhány pudinggá. Legyen a fiatal ricsi szikár és izmos. Felnőtt korában is ajánlott a minőségi tápokból való mérsékletes etetés, mivel a fajta ősi túlélési ösztönétől hajtva hajlamos a „túlevésre”, azaz képes szó szerint betegre enni magát.

Legideálisabb otthona egy kutyaszerető családban van, ahol társként részese lehet a mindennapok történéseinek. Ilyenkor tökéletesen ki tud bontakozni varázslatosan összetett személyisége, mely minden rhodéziai rajongót a fajta elkötelezett hívévé tett.

Balaskó Norbert

Kutya Szövetség, 2007. május

Miniatűr bullterrier

A tapsifüles pufók ufó

A minibully-val való megismerkedéskor érintőlegesen szót kell ejteni a „nagy testvérről”, a standard bullterrierről is, hiszen e két különböző fajtát szoros rokoni szálak fűzik egymáshoz.

A bullterrier megítélése eklatáns példája annak, hogy mire képes a tudatlanságból fakadó tájékozatlanság. Tagadhatatlan, hogy a fajta megjelenése is erőteljesen szelektál az emberek között. Egy bullterriert megpillantván  a véleménynyilvánítás rendszerint az „Úristen…” – felkiáltással kezdődik, majd a „… de ronda!”, vagy éppen „… de gyönyörű!” –vel folytatódik.

A hatást rendszerint fokozza a fajta elnevezése, mely a bulvármédia és egyes fontoskodó hivatalnokok által évekkel ezelőtt dilettáns módon generált harcikutya-ellenes hangulatkeltésnek köszönhetően, azonnal félelmet, vagy ellenérzést kelt a sikeresen manipulált agyakban. Holott, aki ismert már személyesen bullterriert, az pontosan tudja, hogy nehéz volna még egy olyan bumfordian eredeti és elragadóan kedves kutyát találni, mint a bully.

Gladiátorból lett gentleman

Az igazsághoz tartozik, hogy valaha a bullterrierek ősei valóban szerepeltek kutyaviadalokon, de azt már kevesebben tudják, hogy ezeknek a kutyáknak vajmi kevés köze volt a ma ismert bullterrierekhez. A korakapitalzmus idején igen nehéz idők jártak az angol munkásosztályra. A kizsákmányolás, a nyomor és a kemény fizikai munka minden korosztályt egyaránt sújtott. Kemény volt az élet, kemény volt a szórakozás. A proletariátus széles rétegeiben nagy kedveltségnek örvendek a különböző állatviadalok, melyek közül talán az ún. „bikaheccek” voltak a legnépszerűbbek. Ezeken az eseményeken a hentesek, mészárosok mellett dolgozó – a mai változatok közül talán az amerikai típushoz legközelebb álló – bulldogokat uszítottak bikákra. A csőcselék, majd később az úri körök által is elszeretettel látogatott rendezvényeknek aztán törvényi tiltással szabtak gátat a XIX. században. Ekkor a véres látványosságra éhező és leleményes tömegek új köntösbe öltöztették a korábbi szórakozásukat és kutyáikat immáron nem más állatra, hanem egymásra uszították.

Az új „feladat” azonban megújult követelményeket támasztott a küzdelmekben résztvevő állatok felé. Nem volt elég pusztán a bulldog ereje és állhatatossága, többre volt szükség. A harcban nagyfokú fürgeség és fordulékonyság is kellett a sikerhez. Ahhoz, hogy ezt elérjék a bulldogokat különféle terrierekkel – köztük az azóta már eltűnt angol fehér terrierrel – keresztezték. A célzott párosítások, no meg persze a szigorú szelekció (mely többnyire a ringben dőlt el) hatására lassan-lassan körvonalazódott a fajta, mely a fent említett elvárásoknak megfelelt. Ezidőtájt bull and terrier, vagy half and half néven futottak és megjelenésükben korántsem mutattak egységes képet, hiszen gazdáikat kizárólag a harcra való alkalmasság érdekelte, a küllemmel, különösen az egységes küllemmel mit sem törődtek.

Néhány tenyésztő – köztük James Hinks, a bullterrier tenyésztés egyik legnagyobb alakja – azonban úgy gondolta, hogy e határozott, magabiztos fellépésű állatokból úri kísérőt farag. Ehhez elsőként szélesebb rétegekben kellett ismertté tenni a fajtát. Hinks kezdettől fogva kiállításokon is szerepeltette kutyáit. Számos fajta bevonásával és céltudatos szelekcióval aztán alakot öltött az a sajátos megjelenési forma, melyet manapság bullterrierként ismerünk. Ez a modern bullterrier már sokkal tömzsibb és nehézkesebb volt, ezért a ringekben tett néhány kísérlet után kiderült, hogy nem veszi föl a versenyt a továbbra is kifejezetten erre a célra tenyésztett fajtákkal. Elkötelezett rajongói ezt korántsem bánták, hiszen időközben betiltották kutyaviadalokat is, így a fajta megmaradt az előkelő társaság bohém kutyájának.

Kicsi a bors…

A kicsi, vagy kisebb testű bullterrierek megjelenése korántsem volt meglepő sőt, bármilyen furcsa, de kezdetben a kisebbek voltak többségben. Nem volt ritka, hogy egy almon belül két teljesen különböző méretűre növekvő kutya látott napvilágot. Ekkoriban sok helyütt 4-9 kilós kutyákról számoltak be. Egyesek odáig merészkedtek, hogy próbálkoztak egy ún. „toy” bullterriert létrehozásával is, mely körülbelül 1 kilót nyomott, ám már abszolút nem hordozta az igazi bullterrier jellemzőit.

Már az első angol kiállításokon külön kategóriában indították a miniket. Nagy gondot okozott azonban, a mini kategóriába való besoroláshoz szükséges súlyhatár. Ráadásként a súlylimit idővel változott (kezdetben 4.5, majd 5.5, később 7 kiló volt a felső határ), mely olyannyira elapasztotta a tenyésztési kedvet, hogy 1918-ban már nem született egyetlen miniatűr bullterrier sem Angliában. Colonel Glyn, az elkötelezett minibully tenyésztők egyike 1939-ben megalapította a Miniatur Bull Terrier Club-ot, mellyel együtt új standard is készült. Ebben már inkább a maximális marmagasság (mely 35,5 centi) kapott hangsúlyt. Az ekkor 9 kilós súlyhatárt is eltörölték idővel.

Mivel a törpe növésért felelős gén nem ritkán olyan anatómiai deformitásokkal jár együtt (almafej, kidülledő szemek, keskeny mellkas), melyek szöges ellentétben állnak a bullterrier megjelenésével, ezért az Angol Kennel Klub engedélyezte (és engedélyezi a mai napig), hogy a karakterjegyek szilárdítására a tenyésztők időről-időre visszanyúljanak a standard bullterrierek szigorú szempontok alapján kiválasztott és minden tekintetben megfelelő egyedeihez, cseppvér-keresztezés céljából. Egyes vélemények szerint ez azonban csak „szépségtapaszt” jelent. Az igazi az volna, ha tisztán, a standard vonalaktól függetlenül tudnának egységes állományt létrehozni.

Talán mindennek köszönhető, de a minibully népszerűségben eddig még nem foglalta el azt helyet, mely jogosan megilletné. Világszerte kevés születik belőlük. Ennek sajnos oka, hogy a nagy testvérre – teljesen igazságtalanul és alaptalanul – vetülő harcikutya ellenes uszítás sötét árnyéka sajnos őrá is ráborul.

Kevés vígaszra ad okot, hogy tőlünk nyugatabbra sem szűkölködnek tudatlan hisztériakeltésnek felülő, populista törvényhozókban… Németországban például – noha Európában 10 éve nem jegyeztek fel olyan ember ellen irányuló kutyatámadás, melyben bullterrier okozott volna sérülést – betiltották a standard bullterrier tenyésztését.

Félreértett tapsi-hapsi

Tragikomikus, hogy ez a negatív megítélés sok esetben a minikre is vonatkozik, pedig ők aztán legfeljebb csak patkányfogásban jeleskedtek a számukra egykoron erre a célra rendezett versenyeken. Mondjuk ez nem lebecsülendő egy ilyen kis kutyától ugyanis a patkányok köztudottan elszántan, akár komolyabb sérüléseket okozva tudnak harcolni, ha végletesen sarokba szorítják őket. A minibully-ik azonban állták a sarat, hiszen ha viador tapasztalattal nem is, de markáns terrier tulajdonságokkal akkor is rendelkeznek.

A minibully-ik gyárilag eleve önfeltöltő napelemmel szereltek, ezáltal szinte kifogyhatatlanok  az energiából. Érdekes, hogy ezzel abszolút nincs összefüggésben kötött izmoktól duzzadó testfelépítésük. Egy igazi bully ugyanis még attól is izmosodik, ha egész nap csak egy lefüggönyözött szobában heverészik a kanapén.

Fáradhatatlansága mérhetetlen kíváncsisággal párosul, ezért szinte mindig láb alatt van és bárhol történik valami a közelében, az biztos, hogy ott azonnal feltűnik e lapátfülű „malacka”, és addig buzgólkodik, míg előbb-utóbb átesik rajta gazdája.

Lelkesedése – akárcsak kíváncsisága – határtalan. Szinte minden tevékenységébe beleveti magát és ha valamit csinál, azt alaposan végzi. Egyik ismerősöm mesélte, hogy barátja 9 hetes  -egyébkét tökéletesen egészséges – bullterrierje két üzemmódban működött: totális pörgés és ájult alvás. Ráadásul a kettő között nem igen volt átmenet így az egyik pillanatban még elevenen hancúrozó kiskutya váratlanul eldobta magát és örömteli horkolásban tört ki, mint egy narkolepsziás.

Persze a bullterrier minden iránt mutatott lelkesedése nem feltétlenül jár együtt precizitással, sokkal inkább egyfajta bohém művészként, azaz „bullysan” fogja föl és oldja meg az élet dolgait.

Barátomék kedves bullterrierjét például sosem zavarta, ha vállával majd minden alkalommal szinte kidöntötte  a duppla ajtó félig zárt szárnyát, miközben a szobából a bejárathoz ügetett. Idővel hozzászokott a tokostul megremegő ajtó zajához is, így már vissza sem nézett, hogy megkeresse a furcsa hangok forrását. Lehet, hogy felületes szemlélőnek bárdolatlannak tűnik (tagadhatatlan, hogy néha az is tud lenni) az effajta viselkedés, ám a bullterrierekkel szemben mindig tudja az ember, hogy hányadán áll, nem alattomosak, sosem sunyik, vagy  kiszámíthatatlanok.

Szerencsére a miniatűr bullterrier méretei miatt kisebb rombolást képes végezni és a minik amúgy is disztingváltabban viselkednek, mint olykor standard rokonaik.

Tehetséges zsebkomikus

Csinálhatja akár a legnagyobb ramazurit, a miniatűr bullterrier huncut pillantásával szinte bármikor képes gazdája arcára engedékeny mosolyt fakasztani. Ebben nagy segítségére van sajátos ábrázata. A szakirodalom „kosfejként” jellemzi a bullterrier egyedi fejszerkezetét, melynek tojásdad  – talán leginkább rögbilabdához hasonlítható – alakjának funkciójáról a mai napig különféle találgatások láttak napvilágot. Egyesek szerint a viadalok során vette hasznát csontos fejének és hatalmas állkapcsának, mások úgy gondolják, hogy a fajta megálmodói e fejformával kívánták egyedivé tenni a bullterrier megjelenését (tény, hogy ez sikerült is). Ezen kívül, meg nem erősített hipotézisek alapján a nagy méretű, áramvonalas fej lehetővé teszi, hogy viselője lassítás nélkül hatoljon át leküzdhetetlennek tűnő akadályokon (pl. zárt ajtók, emberi térdek erdeje, stb…), de jócskán megkönnyíti az előrejutást a kanapé díszpárnái között, vagy a puha ágynemű alatt is.

Minden kecsességet nélkülöző mozgása szintén hozzájárul vicces megjelenéséhez. Farönkhöz hasonlatos, zömök testével feszesen döcögve üget, miközben annyira fest elegánsan, mint egy törpe erőművész a balettórán.

Ha mindehhez hozzávesszük öniróniától sem mentes humorérzékét, érthetővé válik, hogy miképpen volt képes meghódítani rajongótáborát. Varázslatos egyénisége teljesen egyedi tettekre sarkalja és a bullytartók napestig képesek lennének anekdotázni kedvencük viseletes dolgairól. Hallottam olyan bullterrierről, mely sajátos módon igyekezett megszabadulni a villamoson ráadott szájkosártól: úgy döntött lekoptatja magáról a barbár alkalmatosságot. Homlokát (!) a földre szegezte és így húzta-vonta mindenfelé magát, nem kis feltűnést keltve az utasok között. A derültséget csak fokozta, hogy mikor fejét csodálkozón felemelte, orrától a tarkójáig egy vaskos, fekete koszcsík díszelgett kobakján.

Persze miközben könnyesre nevetjük magunkat kutyánk újabbnál-újabb alakításain, résen kell  lennünk. A miniatűr bullterrier   – mégha a maga bóhoc módján is, de – szereti érvényesíteni saját akaratát. Ez terrier sajátosság. Nem lehet, és nem is szabad durván derékba törni az ilyen próbálkozásokat. Ehelyett szeretet és jutalmazás puha köntösébe bújtatott kőkemény következetességgel háríthatjuk el leghatékonyabban a makacskodást. Szerencsére azonban mindez a minik esetében sokkal könnyebben megvalósítható, mert ők jobban hajlanak a szóra, mint a „bátyó”, standard bullterrierek. Általában a pozitív megerősítéssel sincs gond, mert legtöbbjük nagy rongy-, vagy labdajátékos, a maradékuknál pedig bizton számíthatunk a jutalomfalatok sikerére… Azért nem történik tragédia, ha nagy ritkán elcsattan egy egy makarenkói pofon, mintegy pedagógiai jelleggel, persze csak ha ezt a delikvens elkerülhetetlenül kiprovokálja. Ebben az esetben számolhatunk azzal, hogy bully-ink megsértődik és egy darabig nem áll szóba velünk, mivel öntudatánál csak önérzete nagyobb. Ekkor elképesztő hitelességgel tudja eljátszani a „meg nem értett, ártatlanul bűnhődő kutya” szerepét, melyhez mártír ábrázatot és fájdalmasan lecsapott denevérfüleket is előveszi repertoárjából.

Opportunista konyhamalac

A miniatűr bully-ik és a bullterrierek általában szeretik saját megszokott napirendjükhöz tartani magukat. Ezek közé tartozik, hogy a pihenés idejére igyekeznek a lehető legkényelmesebb helyet (pl. karosszék, fotel, ágy) elfoglalni. Nehéz elképzelni de ezek az örökmozgó, fáradhatatlan energiabombák otthon  kifejezetten lusta és szinte a végletekig kényelemszerető ebekké változnak.

Erre megint csak barátomék kutyáját tudnám említeni. Hiába akartuk levinni sétálni (más kutya már a póráz, nyakörv látványától majd megőrül), ő nagyokat sóhajtva, az szikrányi együttműködést sem mutatva, egykedvűen tűrte, hogy közös erővel húzzuk ki a kanapé mélyéről, ahová kényelmesen befészkelte magát. Még akkor is tüntetőleg fekve maradt és elfordult, mikor rácsatoltuk a nyakörvet.

Van azonban valami, ami szinte bármilyen helyzetben ellenállhatatlan csáberőt jelent egy bullterrier számára. Ez pedig a nyíló hűtőszekrény-, vagy spejzajtó hangja. Tudni kell ugyanis, hogy a fajta (legyen standard, vagy mini) egyedei finoman szólva is bármikor „szívesen áldoznak a kulináris élvezetek oltárán”, magyarán gátlástalan zabagépek…

A bullterrierek – bár megjelenésük egyesekben indokolatlan félelmet vált ki – a kutyavilág nagy humanistái közé tartoznak. Kevés ilyen közvetlen és fenntartások nélküli emberbarát fajtát találni, sőt talán ők az egyedüli élőlények  a Földön, aki ajándéknak tekinti az emberiség korlátlan szaporodását.

Köztudott, hogy a legtöbb  „normális kutya” rendesen megszeppen az állatorvosnál. Meséltek nekem egyszer egy bullyról, akinek alig bírták megmérni a hőmérsékletét. Na nem azért, mert maga aláhúzta a farkát, hanem mert annyira hevesen csóválta elragadtatásában, hogy  mindenki vele foglalkozott…

A bullterrierek más, idegen kutyákkal rendszerint meglepően kijönnek. Gond akkor szokott lenni, ha játék közben kissé elengedik magukat és bedurvulnak. Ekkor felszínre törhet belőlük a harcos terrier és mivel rendkívüli fizikai erővel megáldott fajtáról van szó, komoly sérüléseket is képesek okozni. Egyszer láttam egy dokumentumfilmet az orosz kutyaviadalokról. Kint jobb híján bullterriereket használtak e célra, mivel az ebben a munkakörben „profi” pitbullok megfizethetetlenek voltak. Tény, hogy ez a felhasználási forma már igen távol áll a fajtától, a műsor mindenesetre annyi tanulsággal szolgált, hogy tartóinak tisztában kell lenni vele, e fajta fizikumban, harckészségben még mindig jóval az átlagos kutyák felett áll, ezért nemcsak nevelésére, de kutyákkal és más állatokkal való szocializálására is gondot kell fordítani.

A miniatűr bullterrierek szerencsére alig jelentek gondot e téren, mint standard rokonaik. Más kutyákkal kifejezetten jó viszonyt alakítanak ki, sokkal kevésbé dominánsak és sokkal alkalmazkodóbbak velük szemben. Mindemellett lényegesen könnyebb elérni náluk, hogy zökkenőmentesen kijöjjenek a velük egy fedél alatt élő szőrös-tollas állatokkal is, ellentétben a standard-okkal, akiknek ez esetenként komoly kihívást jelent.

Kinek javasolható jó szívvel a miniatűr bullterrier? Nos, a tulajdonosjelöltnek mindenekelőtt alapos önvizsgálatot kell tartani. Rendelkezik-e kellő kitartással, hogy gondosan utánajárjon egy lelkiismeretes és egészséges kutyákkal rendelkező tenyészetnek? Hajlandó-e megfizetni ezért a minőségért elvárható árat? Van-e elég kitartása és türelme egy energikus, de esetenként akaratosságra hajlamos kutya helyes mederbe terelésére. Lesz-e elég ideje arra, hogy minnél többet kutyájával legyen, valamint alaposan lemozgassa felesleges energiáit. Derűs optimizmussal szemléli-e a világot és megvan-e benne a készség, hogy kutyájával együtt tudjon nevetni akár saját magán is? Ha mindezekre a válasz „igen”, akkor valószínűleg pompásan kiegészítik majd egymást egy miniatűr bullterrierrel, aki egyéni megjelenésével, különleges jellemével és derűs lényével nemcsak gazdája, de az egész család, sőt a rokonok, barátok és ismerősök életébe is vidámságot csal majd minden felbukkanásával.

Balaskó Norbert

Kutya Szövetség, 2007. július

Mudi

A csillagszemű juhász

A fajtaportét megelőző, szokásos forrásmunkám során bárhol is olvastam utána, abban majdnem minden leírás megegyezett, hogy a mudi igazi értéke a fejében lakozik. Mindamellett, hogy spicc megjelenésű terelő fajtánk valóban kivételesen intelligens, úgy éreztem, hogy ez diplomatikus megfogalmazása annak, hogy „nem szép, de legalább okos”…

Nos, azt gondolom, hogy ez a megközelítés nem helytálló. Bár korántsem annyira kiforrott, mint terelő juhászkutya fajtáink triumvirátusának másik két tagja: a puli és pumi, igenis megbecsülést érdemel, és nem csak esze miatt. Csak laikus, vagy felületes szemlélő mondhatja a mudi küllemére, hogy jellegtelen kinézetű kutya.

Bár a mudi valóban nem rendelkezik különleges külsővel, megjelenése leginkább a lágy furulyaszóhoz hasonlatos, melynek szépsége pont egyszerűségében, tisztaságában rejlik. Kompakt, harmonikus felépítése, csibészes arckifejezése, hullámos bundája, kunkorodó farka romlatlan, természetes küllemet kölcsönöz számára. Mindezeken túl, a hagyományos fekete szín mellett feltűnő színváltozatai, mint a fehér, a barna, a fakó (krémszínű), a hamvas (kékes) és cifra (márványozott), méltán veszik fel a versenyt más hasonló fajták sokszínűségével, látványosságával.

Hajtós pajtás

A mudi semmilyen tekintetben nem volt elkényeztetett, vagy divatkutya. Nemzeti fajtáink sorában talán a mudi eredetét kíséri a legtöbb elmélet, melyek nem feltétlenül segítenek eloszlatni a kialakulása körüli homályt. Egyes vélemények szerint a mudi az őshonos puli és a hazánkba érkező spicc jellegű kutyák keveredéséből származik. Míg mások a pogány besenyők hajtókutyájaként utalnak rá.

A valóságot persze nehéz kideríteni, az viszont tény, hogy a feljegyzések szerint, az ország különféle területein egymáshoz nagyon hasonló jellegű, kis termetű, álló fülű, hegyes orrú „hajtó” kutyákat használtak a juhászok terelésre.

Ezekből gyűjtögette tenyészalapanyagát a balassagyarmati múzeumigazgató, Dr. Fényes Dezső, akinek nevéhez a mudi első célirányos és tervszerű tenyésztése köthető. Többről volt azonban szó, egyszerű hasonlatosságról. A későbbiekben bebizonyosodott ugyanis, hogy ezen kutyák párosításából nem „ütöttek vissza” különféle eltérő típusú egyedek, az eredmény stabilan öröklődő fajtajelleget mutató kutyák lettek.

Munkájának eredményét 1936-ban egy bírói testület értékelte, melynek köszönhetően a mudi elismert fajává válhatott. Maga a fajta elnevezése állítólag egy juhász kutyájának „Mudi” nevéből származik.

Bár a korabeli szakértők a mudinak nagy jövőt jósoltak, az élet cáfolta prognózisukat. A fajta sosem tudott túllépni saját árnyékán, sőt szégyenszemre elmondhatjuk, hogy külföldön (elsősorban a skandináv államokban és Finnországban) előbb figyeltek föl a benne rejlő értékekre, mint itthon. Talán ez a szomorú tendencia mintha változna az utóbbi években, hála a fajta elkötelezett híveinek és tenyésztőinek. Remélhetőleg a mudi is eljuthat arra a helyre, mely nemzeti örökségünk részeként megilleti.

Csipkelődő hagyományőr

Ha nyájterelésről beszélünk, tudni kell, hogy minden juhászkultúrával rendelkező országban kialakult az ott jellemző terelési stílus. Leginkább két markánsan elkülöníthető „iskolát” különböztethetünk meg: az egyik a gyűjtő, a másik a hagyományos, azaz hajtó stílus. Míg a gyűjtő stílusban dolgozó kutyák úgy helyezkednek terelés közben, hogy gazdájukkal szemben, a nyáj átellenes oldalán maradjanak, úgymond „balanszoljanak” és így tartsák egyben a jószágot (alapvetően így dolgoznak az angol, ausztrál és francia terelő fajták), addig a hajtó kutyák a nyáj gazda felöli oldalán maradnak és onnan igazgatják az állatokat (magyar terelőfajtáink ezt a stílust képviselik).

Azt, hogy mindez miért alakult ki, nehéz megmondani. Talán belejátszik az is, hogy a mudit – bár fő pofilja a juh – használták sertések, sőt szarvasmarhák tereléséhez is. Ezek a makrancos és nagytestű állatok bizony potenciális veszélyt jelentettek a velük dolgozók számára, ezért ezekben az esetekben létfontosságú, hogy a terelésükben segédkező kutya az ember és jószág között helyezkedjen el, és tőle távolodó irányba, ne pedig az ember felé hajtsa, terelje azokat.

A terelési stílus – bár a különböző fajták alapvetően általában mutatják a tőlük elvárt formát – mégsem márványba vésett szabályokon alapul. Tudni kell, hogy egy kutya sem születik azonnal tettre kész juhászkutyának. Adottságok persze lehetnek, sőt kellenek is hozzá, de ezt a mesterséget is tanulni, ill. tanítani kell. Manapság külön erre szakosodott tanyákon, szakemberek segítségével van lehetőség ellesni a terelés trükkjeit, régen legfeljebb az öreg kutyától tudott tanulni a zöldfülű fiatal. Megtanulhat hajtómunkában dolgozni egy border is, ahogyan képes gyűjtőmunkát végezni akár egy mudi. De egyszerűen a magyar felfogáshoz és szokásokhoz jobban illeszkedett az előbbi munkamódszer.

Mindenesetre óriási a különbség, mikor az ember egy tipikus gyűjtő border colliet és egy mudit lát egymás mellett dolgozni. Míg a collie szinte a földre lapulva, némán szemből fixírozza a juhokat, finoman koordinált mozgással lereagálva azok legapróbb mozdulatát is, addig a mudi folyamatosan csaholva, gyors mozgással kerítve tolja maga előtt a gyapjas kiskérődzőket. Hevességébe még az is belefér, hogy olykor-olykor megcsípi a renitenskedő jószágot. Kárt persze sosem tehetett bennük, de bizony néha szüksége volt arra, hogy nem éppen tekintélyes méretének és súlyának nagyobb nyomatékot adjon.

„Amelyik kutya ugat, az …

… az nem harap.” – tartja a népi bölcselet, mely a mudi esetében is fedi a valóságot. Számára sosem volt feladat a nyáj őrzése, védelme rablókkal, ragadozókkal szemben. Arra ott volt a kuvasz, vagy a komondor. Az állandóan éber mudi – ha végzett a hajtás teendőivel – automatikusan riasztásvédelmi funkcióba kapcsolt és legapróbb neszre is élénken, ráadásul igen éles hanggal reagált. A piszkos munka a „nagy fehérek” dolga volt. (Állítólag Németországban nagy divatja van nagytestű házőrző – különösen kuvasz – mellett mudit tartani.)  Na persze szó sincs arról, hogy inába szállt volna bátorsága, de azt még a juhász sem várta el kutyájától, hogy tíz kiló körüli súlyával ölre kelljen a betolakodókkal.

Mindezekből következik, hogy a terelő és őrző munkában is aktívan „kommunikáló” mudi nem tartozik a legcsendesebb fajták közé. Ok nélkül persze sosem ugat, de hogy pontosan mi ez az ok, azt szereti ő eldönteni.

Mindazonáltal az ugatósság relatív fogalom, mely nemcsak az egyedtől, hanem a gazda egyéni tűrőképességétől is függ, de befolyásolják az adott lakóhelyi és egyéb körülmények is. Sőt, mindez, még idő függvényében is módosulhat. Csak, hogy kicsit hazabeszéljek, idén tizedik évét taposó airedale-em hét évig gyakorlatilag „Néma Leneteként” nőtt fel. Akkori panellakásunkban a hangját sem lehetett hallani. Kertes házba kiköltözvén, lassan rájött, hogy eleget kell tennie házőrzési feladatának és elkezdett normális kutyaként viselkedni, azaz megugatni a postást, vagy a kapu előtt ácsorgókat, stb… Nem akar ő senkit bántani, csak jelez, hogy idegen (vagy éppen ismerős) érkezett bejáratunkhoz.

Nincs ez másképp a mudinál sem. Igaz, hogy figyelme éberebb, hangja pedig élesebb, de ez is kordában tartható, ha egészen fiatal korától kezdve következetesen úgy szoktatjuk, hogy néhány vakkantás után jelezzük számára, hogy értettük, vettük az adást. Ezzel az ő feladata befejeződött, és „mi vesszük át tőle az ügyet”… Megkukulni persze így sem fog, de nem rendez ismétlődően olyan kontrollálatlan hangzavart maga körül, melytől egy tibeti buddhista szerzetes is őrjöngve menekülne egy hópárduc barlangjába.

Mindazonáltal komoly gyakorlati haszna is van a mudi „beszédességének”. Az emberek szeretnek úgy gondolni – különösen nagytestű, elrettentő külsejű – házőrzőnek tartott kutyájukra, mint hős gladiátorra, aki életét nem kímélve állja útját a betolakodóknak, és oroszlánként küzdve teríti ellenfeleit. Bár ez a valóságban, éles szituációban a legritkább esetben fedi a valóságot, tegyük fel, hogy mindez beigazolódik és ez a kutya valóban azt teszi, amiért mondjuk tartják, vagyis elkap egy besurranó tolvajt. De mivel nem olvasta a Btk. vonatkozó rendeletét, nem egyszerűen elkapja, hanem csúnyán, esetleg életveszélyesen meg is sebesíti a tettest, aki – hála a magántulajdon védelmének mértékét „érdekesen” definiáló törvényeknek – ekkorra már áldozat. Nos, ez a kutya akár leoltásra, gazdája pedig börtönbe is kerülhet.

Nem beszélve arról, hogy a rábízott értékek védelmében valóban harcbaszálló kutya – bár tényleg példás bátorságról tesz tanúbizonyságot – testi épsége is veszélyben forog, hisz leüthetik, leszúrhatják, lefújhatják gázspray-val, csak hogy a gyakorlatban „legnépszerűbb” eszközöket említsük.

Mindezekkel szemben a csavaros eszű, villámgyors és írtó hangos mudi óriási zajt csap ilyenkor és legfeljebb hátulról, boka-, vagy vádlimagasságban csíp igen kellemetlenül néhányat, ahogyan a juhokat is tereli. Megfogni, megrúgni szinte lehetetlen. Mindeközben pedig fölveri az egész környéket, amitől a tolvajok állítólag jobban tartanak, mint az esetleges harapásoktól.

Egyszerűség, célszerűség, észszerűség

A mudi a minimális igények mellett nyújtott maximális teljesítmény alapelvárás égisze alatt pallérozódott azzá, amilyennek ismerjük.

A juhászok mindig is nagyra értékelték benne, hogy nem egyszerűen lesi gazdája minden szavát, de szinte a gondolatát is kiolvassa, így nem kell bonyolult parancsokkal igazgatni munkáját. Elég egy-két bajusz alatt elmormolt „varázsige”, vagy artikulálatlan mordulás, a mudi már teszi is a dolgát. Valójában nem is utasításra, hanem inkább „a Főnök” jóváhagyására vár ilyenkor, hisz tudja a dolgát…

Ennek a fejlett „gazdizmusnak” további pozitívuma a civil életben is tettenérhető. A mudit nem kell hosszasan győzködni az együttélés alapvető szabályairól, szinte észrevétlenül, a legkevesebb ismétléssel, és a legkisebb konfliktusok nélkül tanulja meg mindezt. Kis négylábú fetisisztaként állandóan gazdája közelében tartózkodik, mégsem idegesítő kullancs. Ha el is távolodik gazdájától, szinte egy pisszentésre ismét annak lábánál terem. Kevés megkapóbb látvány van, mint a szeretetben olvadozó mudi ellágyuló arckifejezése, miközben szerelmesen imádott gazdájához simul.

Mindemellet a mudi korántsem tesze-tosza „Bólogató János”. Tudni kell, hogy a mudi szeretét ki is kell érdemelni. Amennyire mélyen érez, ugyanolyan mélyen meg is tud bántódni, ha durva igaztalanság éri.

Ha a helyzet úgy kívánja, önálló döntéseket is képes hozni és egyedül ellátni feladatát. Egy baranyai juhász mesélte, hogy amíg ő délben hazamegy ebédelni, mudija teljesen önállóan felügyeli a nyájat, mely minden alkalommal hiánytalanul várja ott, ahol hagyta.

A maximális engedelmesség és irányíthatóság, valamint az önálló döntéshozatali készség között a mudi mélyen gyökeredző értelme és hihetetlenül kifinomult intelligenciája teremti meg az egyensúlyt.

Értelmi szintje és kreativitása egyfelől áldás, mivel fénysebességgel tanul, másfelől átok, mert az átlagos iskolák szokásos tanmenetéből nagyon hamar kilóg, mint zsenigyerek a felzárkóztató osztályból. A hosszas ismétléseket például legendásan nehezen bírja. Ekkor előfordulhat, hogy megmakacsolja magát és spontán amnéziába esik. Ekkor triviális feladatok is leküzdhetetlen akadályt jelentenek számára, mely igen érdekes szituációkat eredményezhet, mint például eltéved az agility alagútban, vagy nem képes „átugrani” egy földre fektetett botot…

Hetyke kis „bundita”

A mudi szőre sem az excibichionista önmegvalósítás mintapéldája. Hazai pályán maradva, szemérmesen hullámzó, itt-ott csigába hajló, félhosszú szőrzetének fazonja maradéktalanul  betölti a puli „original rasta” és a pumi „Balázs Pali” frizurája között tátongó űrt.

A mudi csecse bekecse ideális arra, hogy védelmet nyújtson az időjárás viszontagságai ellen, de ne gyűjtsön ipari mennyiségű bogáncsot magába. A színről korábban volt már szó, ám a szőrzet kapcsán annyit el kell mondani, hogy megjelenése sajnos még mindig nem egyöntetű a fajtán belül. Durván leegyszerűsítve a rövidebb kemény, a lágyabb szexi és a magamutogatón dús típusokat lehet megkülönböztetni. A legelsőt természetesen a pásztorok díjazzák, hiszen a legellenállóbb, legigénytelenebb mindhárom közül. A középső típus az általánosságban ismert és kedvelt változat, míg a harmadik látványos, de nem kifejezetten mudi típusú bundát takar.

Az ideális szerkezetű kétrétegű mudibunda gyakorlatilag vízhatlan és kosztaszító. Ennek az örvendetes adottságának boldog tudatában, a mudi szemérmetlenül képes belehenteregni a leggusztustalanabb pocsolyába is, hisz a várható következményektől nem kell tartania. Száradás után egy gyors bundarázás és kipereg belőle a kosz. Hasonlóan varázslatos szőrzetének vízlepergető tulajdonsága. Bundáján keresztül bőréig maximum tetemes mennyiségű úszás után jut el a víz, egy átlagos megázás, vagy fröcskölés esélytelen, hogy átnedvesítse azt.

A mudi vonzó külseje igen megnyerő karaktert takar. Ahogyan gazdájának ki kell érdemelni feltétlen szeretetét, úgy az idegennek is meg kell szolgálni bizalmát. Magyarán a mudi alaphelyzetben idegenekkel tartózkodó. Félénkséget, agresszivitást persze nem mutathat, de nem feltétlenül áll szóba bárkivel. Falkája körében ugyanakkor vidám, közvetlen és szertelen bohóc. Szeret a sűrűjében sürögni-forogni, akkor érzi legjobban magát, ha mindig történik valami érdekes körülötte.

Fajtársaival alapvetően barátságos, bár akadnak egyedek, akik leplezetlenül lokálpatrióták és kizárólag más mudikkal hajlandók „szóba állni”… Mivel nagyon szociális alkat, családon belül természetesen gond nélkül együtt tarthatók más fajtájú ebbel is, bár legjobban mégiscsak a mudik értik meg egymást. Többedmagával tartva ráadásul kiválóan elszórakoztatják magukat, hiszen mindig akad köztük amelyik épp kitalál valami turpisságot, amiben a többiek örömmel vele tartanak. Ez persze egyúttal azt is jelenti, hogy több mudi mellett lehetetlen unatkozni, de hát akkor szép az élet, ha zajlik…

Szilaj, talpraesett pásztorkutyaként a mudi a táplálás tekintetében is igen kisigényű. Az adott mennyiséget kiválóan hasznosítja, ezért „vágósúlyra” történő felhizlalása nem igényel komolyabb előkészületeket, csak az esedező tekintetre lágyuló szívet… Az ennek köszönhetően szöcskelábakon döcögő „mudi-mignon” nem csak fürge, sportos alkatú fajtájának groteszk karikatúrája, de egészségileg is komolyan veszélyeztetett, holott a mudi fajtaspecifikus betegségektől mentes, apavetően szilárd szervezetű kutya. Ennek ellenére a mudit sem kímélik más fajtáknál is előforduló betegségek, többek közt meglepő módon a csípőizületi diszplázia. Éppen ezért felnevelése során ajánlott óvni az extrém fizikai igénybevételtől, melyet sokszor a kutya követel ki magának. A mudik például kiváló ugrónak számítanak. Méretükhöz képest meggyőző szökkenéseket képesek produkálni, amit élveznek is. Ha mindezt fiatal, növendék korban, kialakulatlan csontozattal, szalagokkal és ízületekkel teszik, bizony elősegíthetik a későbbi problémák megjelenését.

Modern kori mudizmusok

Bár napjaink mudijának helyzete talán bizakodásra adhat okot atekintetben, hogy e méltatlanul mellőzött magyar fajta feltörekvőben van, ez mégis ambivalens érzésekkel tölti el elkötelezett híveit. Az élet számtalanszor igazolta, hogy a divathullámon szárnyra kelő fajták szinte kivétel nélkül „túl közel repültek a naphoz” és keservesen aláhulltak, vagy legalábbis hanyatlásnak indultak.

Korai volna mindez még a mudi helyzetében, hiszen tulajdonképp még most is küzd bizonyos „gyermekbetegségekkel”. Ezek egyike a fajta nagyfokú heterogenitása. Tudni kell, hogy a mudi ún. nyílt törzskönyvezésű fajta, aminek értelmében a tenyészszemlén megvizsgált, és egyértelmű fajtajegyeket mutató, de származási igazolás nélküli egyedek B törzskönyvet kapnak és tenyésztésbe vehetőek. Ez önmagában érthető, és önmagában még nem lenne baj, hiszen kis túlzással az amúgy is szűk állomány többsége ugyanarra a féltucat ősre vezethető vissza. Szükség van tehát „friss hús”, vagyis friss vér behozatalára. Ugyanakkor a mudiról  már egész korán feljegyezték, hogy rendkívül erősen örökíti a fajtajelleget, ami azt jelenti, hogy véletlenül – ne adj Isten –  jól sikerült keverékei is bekerülhetnek a tenyésztésbe, higítva ezzel a fajtatiszta genetikai anyagot.

Ezt a problémát tovább spirázza az a sajnálatos gyakorlat is, mely során sok esetben az igazolt származással rendelkező kutyák almait sem törzskönyvezik, vagy csak pár  egyedet belőle. Hiába kerül vissza esetleg B törzskönyvvel, és „vegytiszta” mudi származással néhányuk a tenyésztés vérkeringésébe, a konkrét szülők, nagyszülők, stb… ismerete nélkül (mert hiszen a B törzsönyv általában nem tartalmaz ilyen adatot) a velük való párosítás olykor bizony tenyésztői „vakrepüléssé” is válhat. Hiszen ki tudja megmondani, hogy egy ilyen „kaptam valakitől, aki valahol vette attól, aki látta, hogy…” úton-módon szerzett kutyát nem éppen saját testvérével fedeztetik…

Mindez azonban nemcsak a tenyésztők, hanem a józanul gondolkodó, leendő mudigazdák felelőssége is. Ők ugyanis a fentiek szemelőttartásával, kizárólag lelkiismeretes tenyésztőtől vásárolva, talán vissza tudnák szorítani a nyomonkövethetetlen szaporítás szokását.

Mindemellett további „óvintézkedéseket” is tehenek a fajtáért azzal, ha meghatározott igényekkel és konkrét céllal választják társul a mudit. Ez a fajta dologhoz szokott, tevékeny kutya. A naphosszat tartó lustálkodást nem sokra becsüli. E tekintetben szerencsés az, aki mudival az oldalán akar valamilyen kutyás sportot űzni. Agility, obidience, flyball, frizbi, terelősport, … se szeri, se száma azoknak a modernkori alternatíváknak, melyekben a mudi könnyedén és látványosan brillírozhat. Szinte rá szabott minden olyan feladat, ahol a pillanatnyi helyzet értékelésére, és villámgyors lereagálására van szükség. A lényeg, hogy valami értelmes elfoglaltsága legyen. Jellemző a mudi mérhetetlen alkalmazkodó- és empátiakészségére, hogy zseniális képességeit parlagon hagyva, azaz nem foglalkoztatva sem rombol maga körül. Ennek ellenére „sporszerűtlen” tétlenségre kárhoztatni.

Remélhetőleg egyre többen fedezik fel a mudi kivételes tulajdonságait, és ezzel párhuzamosan majd erősödni fog az iránta érzett büszkeség, valamint az a felelősségtudat, mely minden magyar fajtánk kapcsán sajátunké kell, hogy váljék.

Balaskó Norbert

Kutya Szövetség, 2009. március

Kategóriák