Angol bulldog – Nyulas Imre / Hungária Bulldog Szekció Fajtagondozó Egyesület

Nyulas Imre több mint 15 éve foglalkozik angol bulldog tenyésztéssel, emellett a Hungária Bulldog Szekció Fajtagondozó Egyesület elnökeként is tevékenyen részt vesz a fajta érdekében végzett munkában.

A vele való beszélgetés több tekintetben is igen hasznosnak bizonyult. Legfőképp, hogy általa remélhetőleg sikerül eloszlatni néhány régóta berögzült, igazságtalan sztereotípiát az angol bulldoggal kapcsolatban.


– Annyi mindent hallani az angol bulldogról. Mi ebből az igazság, mondjuk a bulldogtartás szempontjából?

– Az angol bulldog sok érzelmet kiváltó népszerű fajta, mely jól meghatározható értéket képvisel, azonban a fajtát nem ismerők közt körüllengi egyfajta misztikum, illetve negatív megítélés. Ez többnyire szélsőséges példákat alapul véve, az egész fajtára kiterjeszti előítéleteit. Nos, el kell mondjam, sem az angol bulldog tartásban, sem a tenyésztésben nincsen semmi ördöngösség. Tagadhatatlan, hogy vannak bizonyos anatómiai sajátosságok, melyeket figyelembe kell venni a fajta tartása és tenyésztése során, egyik ilyen például a melegre való érzékenység. Köztudott dolog, hogy minden rövidebb orral rendelkező kutyafajta érzékeny a fokozott melegre. Az angol bulldog e tekintetben nincs rosszabb helyzetben, mint mondjuk a bordeaux-i dog, a mopsz vagy a francia bulldog. Gyakran éri az a vád hogy, beteges fajta. Ezzel ellentétben tény, hogy a fajtára jellemző örökletes betegségek számszerűsége kevesebb, mint néhány sportosabbnak mondott fajtánál és ezek előfordulása a tenyésztésben történt szemléletváltással, illetve gondos tenyésztői munkával jelentősen lecsökkentek.

Mindig, hangsúlyozom, hogy egy lelkiismeretes tenyésztőtől származó, egészséges angol bulldog ugyanolyan minőségi életet élhet, mint bármilyen fajtájú kutya. A tartás tekintetében kifejezetten könnyen, lakásban és kertben is egyaránt tartható fajta. Azt szokták mondani, hogy a bulldog a kényelmes emberek kutyája, mint sok embertársunk, ő is nagyra becsüli a komfortot, a kellemes fekhelyet. Esőben, sárban, örömmel kihagyja a sétát, ugyanakkor kellemes időben, kiváltképpen, ha közben barátaival találkozhat szívesen vesz részt benne. Nem kötekedő sosem kezdeményez verekedést, azonban félelmet nem ismer és bármekkora a kihívó nem fog kitérni előle, ezért agresszív kutyák társaságát érdemes elkerülni.  Az angol bulldog egy igazi urbanizált, társasági kutya, egyenes jellemű, végtelenül barátságos és emberszerető,  késő öregkoráig pajkosan bohókás.

– Az angol bulldog tenyésztéséről is negatív fenhangok keringenek, császármetszést, mesterséges kölyöknevelést emlegetve, mi ebből az igazság?

A bulldog tenyésztésben bevett gyakorlat a császármetszés, illetve az újszülöttek a szoptatási időn kívül, az anyjuktól elkülönítve infra lámpa alatt tartása és gondozása. A magyarázat  a bulldog biológiájában keresendő, jellemzően nehezen szülő fajta renyhe szülési fájdalmakkal,       egy szakszerűen elvégzett császármetszés sokkal kisebb traumával jár mind a kölykök, mind a szuka számára, mint egy sokáig elhúzódó vajúdás és szülés.

Másik észrevétel a fentiekből, ered, miszerint a kicsiket anyjuktól elkülönítve tartják az első pár napon erre nyilvánvalóan azért van szükség, mert a császármetszésből ébredező szuka önkéntelenül is kárt tehet kicsinyeiben, a gondos tenyésztő  nem vállal fel indokolatlan kockázatot egy-egy régóta tervezett alom vagy sok energiát és pénz felemésztő külföldi fedeztetésből született kölykökkel kapcsolatban.. Mindazonáltal azt vallom, hogy bármely szukának meg lehet adni a lehetőséget, hogy anyaként is bizonyítson. Saját tapasztalat, hogy  2.-3. nap után, az angol bulldog szuka is ugyanúgy képes önállóan felnevelni kölykeit, mint más fajta.

Ennek kapcsán van még valami, amit sokan elfelejtenek azok közül, akik a fenti eljárást bírálják. Mégpedig azt, hogy ennek köszönhetően a kiskutyák gyakorlatilag születésüktől fogva szokják az emberi érintést, szocializálódnak az emberhez, mely meggyőződésem szerint nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az angol bulldogok döntő többsége végtelenül emberközpontú és legendásan  gyermekszerető kutya.

– Az egészségügyi problémák visszaszorítása kapcsán egyfajta szemléletváltást említett. Honnan indult ez a kezdeményezés és milyen hatásai érződnek?

Ez egy igen hosszú folyamat eredménye, a XIX. század  közepére fokozatosan betiltották az állatviadalok szervezését és ezzel a bulldogok számára a viador korszak végleg befejeződött, a harci erények helyett  elkezdődött a küllemre és nyugodt vérmérsékletre való tenyésztés. Az ősi bulldognál meglévő eredeti fajtajegyeket , az előreharapó ívelt állkapocs, a rövid orr, erős front és a könnyű far részt  igyekeztek még hangsúlyosabbá tenni .A fajta modernizálására különböző tenyésztői koncepciók léteztek,  a szelektáláson kívül egyéb fajták bevonásával tették szalonképesebbé az ősi bulldogot, sikerüket az egyre népszerűbb kiállításokon való jó szereplés igazolta.

. Sajnos az angol bulldoggal kapcsolatos negatív sztereotípiák azon régebbi beidegződéseiben gyökereznek, mikor az extrémitáshajhászás volt a cél, és ennek érdekében a tenyésztők a minél bőrösebb, minél szélesebb fejű, minél szélesebb mellkasú kutyák irányába mozdultak.

Az idők szerencsére változtak, bár a fent említett divathullám negatív hatásaiból eredő megítélés sokkal lassabban változik.

A  2004-ben végzett a standard módosítás, pozitív változást hozott melynek igénye nemcsak a tenyésztők oldaláról fogalmazódott meg, hanem a fajta iránt érdeklődők is rájöttek, hogy mind a kutyáknak, mind a gazdáknak érdekében áll, ha a küllemében némiképp visszafogottabb, de összességében egészséges kutyákat preferálják.

Korunk angol bulldog tenyésztésének mottója: az arany középút megteremtése, vagyis a modern angol bulldog legyen túlzásoktól mentes, tipikus de egészséges bulldog. Ehhez kétségtelenül hozzájárult az állatvédelem és az ezzel kapcsolatos felelős gondolkodás fejlődése is.

– Az angol bulldog sajnos a kutyaszaporítók körében is népszerű fajta. A Hungária Bulldog Szekció Fajtagondozó Egyesület céljai között szerepel ennek visszaszorítása?

– Közvetve természetesen igen, de mindezt a minőségi bulldogtenyésztés előmozdításával szeretnénk elérni. Bulldog Szekció 2005-ben jött létre a Nagytestű Kutyafajták Szakosztályán belül, Bánhidi Pál elnöklése alatt az ő hathatós támogatásával. Elsődleges célkitűzésünk volt, hogy  bulldog specialista bírók bevonásával olyan klub és speciális kiállítások szervezése, mely átfogó és objektív képet adhat a hazai állomány állapotáról, minőségéről, illetve segitséget nyújt a kitűzendő tenyésztési tervek felállításához.

A bírók megfogalmazott véleményét és építő jelegű kritikáit magunkévá téve  rövid időn belül látványos eredmény bontakozott ki, a tagjaink által felvonultatott kutyák neves  külföldi kiállításokon rendszeresen az élmezőnybe végeztek, az Olaszokkal, Spanyolokkal együtt a Magyar élvonalat kontinens legjobb bulldogjai  közt emlegettek. Három év és öt  sikeres kiállítás lebonyolítását követően, 2008-ban megalakítottuk a Hungária Bulldog Szekció Fajtagondozó Egyesületet mely a MEOE szerződéses partnereként az egyedüli fajtagondozó szervezet. Első lépésként, tapasztalt tenyésztők bevonásával elkészítettünk egy fajta specifikus tenyésztési szabályzatot melyben figyelembe véve, hogy a bulldog  korán érő fajta, viszont a kor előrehaladtával hízásra hajlamos, előbbre hoztuk a tenyésztésbevétel és a tenyésztésben tarthatás korhatárát, a fedeztetés dátumához számítva betöltött 14 élethónaptól 6 éves korig, illetve az alomszámot 4 alkalomra maximáltuk.

Az új szabályozás lényege, hogy összhangba hozzuk a tenyészidőszakot a bulldog biológiai sajátosságaival valamint meg akadályozzuk a szukák kizsákmányolását, mindezek és a saját szervezésben tartott tenyészszemlék együttese a minőségi és etikus tenyésztést  szolgálja.

Fontosnak tartom, megemlíteni, hogy egyesületünk nem kirekesztő, hanem gyűjtő, közösségformáló szándékkal jött létre, melynek középpontjában a fajta iránti elkötelezettség és tenniakarás áll. Ezen ideológia mentén haladva, nem szankcionáljuk a tenyésztési szabályainkat be nem tartókat, hanem pozitív megkülönböztetéssel ösztönözzük annak betartását. Amennyiben a szülőpár teljes mértékben megfelel a tenyésztési szabályzatban leírtaknak úgy a kölykök származási lapjának hátoldalára, arany színű etikett mint „védjegy” kerül a Bulldog Szekció szárazbélyegző  lenyomatával .

Tagjaink munkáját informatikai rendszer segítségével is támogatni kívánjuk. Az egyesület  honlapja (www.bulldogsection.hu) egyszerűvé teszi az információgyűjtést tenyésztők, vagy akár érdeklődők számára, megkönnyíti a kiállításokra, tenyészszemlékre való nevezést, de izgalmas pontversenyre is lehetőséget biztosít. Bízunk benne, hogy munkánknak elnyeri minden bulldog tenyésztő és  tartó tetszését és egyre többen lépnek tagjaink közé

Balaskó Norbert

Kutya Szövetség, 2009. május