Kis olasz agár

A miniatűr műremek

Az agarakat általában csak a felületes megítélés azonosítja anorexiás csontkollekcióval. A kicsit is hozzáértő szem azonnal felismeri mindazt a kecsességet, nemességet és eleganciát, mely minden agárfajta sajátja és mely alól az agarak legkisebb képviselője, a kis olasz agár sem kivétel.

Az agarak sokszínű családja talán az egyik legrégebben embert szolgáló, különleges képességeit az ember szolgálatába állító fajtákat gyűjt csokorba. Az agártartás és a velük való vadászat nemes hagyománya egészen a lőfegyverek megjelenése előtti korokra vezethető vissza és szinte mindig, mindenhol a kiváltságosok privilégiumát jelentette. Az uralkodó és nemesi körök nyilván saját arisztokratikus vonásaikat látták visszatükröződni az agárban, mely emellett kifinomult viselkedésével, úri modorával is kivívta az elit osztályok elismerését.

A kis olasz agár rokonaihoz hasonlóan szintén régóta kedvelt eb. Múltja egészen az ókorig vezethető vissza, sőt szinte biztos, hogy a fajta egyike volt az első kedvtelésből tartott kutyáknak. A rendelkezésre álló adatok szerint valaha a Földközi tenger medencéjéből került Olaszországba, ahol a VI. századra igen nagy népszerűségre tett szert. Formás kis alkatát számos neves művész ábrázolásán felismerhetjük. Elismertsége az európai és orosz uralkodóházakban töretlen volt. Rajongói közé tartozott Nagy Katalin cárnő, I. Jakab angol király, Viktória királynő és Nagy Frigyes porosz császár.

Hetyke léptű szívtipró

Annak ellenére, hogy a kis olasz agarat szinte a kezdetektől kedvtelésből és dédelgetni való kedvencként kényeztették, a fajta mai napig őrzi agár mivoltát. Mivel nem más fajtából történt „zsugorítással”, hanem önállóan jött létre, teste megőrizte mindazt az arányos és a praktikus felépítést, mely a száguldást szolgálja.

A fajta rajongói, olykor tulajdonosai sincsenek ezzel tisztában, mikor gyanútlanul lecsatolják törékenynek tűnő mini agarukról a pórázt a réten. Aztán amikor eléjük perdül egy tapsifüles, köpni-nyelni nem marad idejük, nemhogy kutyájuk után vetődjenek, az ugyanis ekkorra már apró porfelhőt keltve, eltűnt a horizonton. Nos igen, vagy mongúzokat megszégyenítő reflexekre és gepárdokat megszégyenítő gyorsaságra, vagy szigorú pórázfelügyeletre van szükségünk, ha olyan területen sétálunk agarunkkal, ahol tarthatunk efféle csábítástól. Az agár ugyanis agár akkor is, ha kis olasz… Érzékszervei csöppet sem tompultak az évszázadok során, melyet uralkodói kacsókban heverészve töltött. A legkisebb rezdülés sem kerüli el figyelmét. Hihetetlen távolságból ki tudja szúrni a legapróbb moccanást is, amire vérbeli agárként, nitróval hajtott, chipptuningolt ágyúgolyóként képes robbantani.

A megengedett sebességhatáron tartva, a kis olasz agár igen attraktív mozgással bír. Tenyésztése során valaha előírás volt a spanyol iskolán képzett lovakat is megszégyenítő peckes ügetés, mely manapság már hibának számít. E nélkül az exhibicionista jármód nélkül is roppant gyorsan, kecsesen, ugyanakkor összehangoltan szedi apró mancsait, miközben körmei úgy kopognak a parkettán, mintha egy csapatnyi egér randalírozna a tetőszigetelés alatt.

Személyiségét hűen tükrözi kecses felépítése. Lelke éppoly érzékeny és finomhangolású, mint fizikuma. Roppantmód kedveli a gazdával való szoros összebújást. Ekkor kómaszerű állapotba kerül, mint egy jól lakott napközis, ha repetázhatott a lekváros kenyérből. Ha tehetné, akkora testfelülettel érintkezne gazdájával, mint annak bőre. Emellett hihetetlenül ki tudja használni vékonyságát és hajlékonyságát, mikor lopakodó üzemmódban a gazda takarója alá surran, mint egy lágy tavaszi fuvallat. A kis olasz agár kétségkívül jó eséllyel aspirálhat a fedett dunyhás bajnoki címre, ugyanis a takaró alatt uralkodó, szinte légmentes atmoszférában is békésen szunyókál. De feljegyeztek már magukat ágyneműhuzatba csempésző és tollbetétnek tettető olasz agarakat is. Több agárnál ez akár a gázszámla drasztikus visszaesésével is járhat, hiszen ki akarna fűteni, ha minden éjszaka egy falkányi „egér-agár” próbálja megmenteni a biztos fagyhaláltól…

Kedves, simulékony természete megintcsak agár, mintsem öleb mivoltának bizonyítéka, ahogyan ennek megfelelően kifinomult érzékkel veszi birtokba az általa kényelmesnek ítélt bútorokat, ülő és fekvő alkalmatosságokat. Bár vérmérséklete némiképp hevesebb a többi agárénál, még ekkor sem hagyja el úri jómodorát, és nem kezd eszement viháncolásba a négy fal között. Bezzeg a szabadban… Élénken jön-megy, fut, viháncol, gyorsul, száguldozik, cikázik, egyszóval megállása sincs. Ez is normális egy agárnál, akinek lételeme a mozgás.

Kis olasz kamikáze

Mozgástól és szabadságtól megrészegülten az olasz agár valódi és komoly veszélyt jelent önmagára. Még csak Superman képregényt sem kell olvasnia ahhoz, hogy azonosuljon R. Kelly szentimentális lírájának refrénjével: „I belive I can fly”, azaz „Hiszem, hogy tudok repülni”. Az olasz agár e nélkül is elhiszi… Ez többször vezetett már szédítő magasságokból történő leugráshoz, ami többnyire csonttörést, de olykor halált is eredményezett. E tekintetben simán lenyomja a műfaj koronázatlan királyát, az egyik zenei csatornán futó aberrált sorozat (Jackass), maréknyi degenerált önpusztító idiótáinak agytrösztjét: Johnny Knoxville-t. Azok legalább biztonsági szakemberek koordinálása mellett próbálják ripityára törni magukat, ehhez képest ismert olyan eset, mikor egy kis olasz agár különösebb cécó nélkül leugrott egy kilátó tetejéről és túl is élte.

Akcióit elég nehéz kontrollálni, ezért – akárcsak a séták során – célszerű megelőzni és elkerülni azokat a szituációkat, ahol fennáll az említett veszély.

Az agarak nevelhetősége amúgy eléggé megosztja a kutyásokat. Egyesek szerint lehetetlen, mások szerint reménytelen. Pedig igazság szerint kölyök kortól elkezdett következetes nevelés éppúgy gyökeret ereszt az agarak agyában, csak másfajta „virág” hajt belőle. Egy alapvetően önálló vadászatra termett fajtától dőreség és felesleges is vakfegyelmet elvárni, de ez nem azt jelenti, hogy az agarak – köztük a kis olasz agár – ne volna tanítható, sőt… Arról van szó, hogy az ő esetükben jobban oda kell figyelni arra, hogy minél kevesebb kísértésnek legyenek kitéve. Ez felfogás, odafigyelés kérdése. Ilyen környezetben meglepően engedelmes és szófogadó kutyákká faraghatók, melyhez azonban mindenkor kerülni kell a durvaságot, mivel alapvetően igen érzékeny fajtáról van szó, aki már a megemelt hangerőt is nehezen viseli.

Szabadban tanúsított fékeveszettsége ellenére a kis olasz agár vérbeli lakáskutya. Ő maga is egyértelműen preferálja a civilizáció vívmányait, mint például a padlószőnyeg és központi fűtés. Érthető oka van minderre, hiszen bőre alatt cseppnyi zsírréteg sem halmozódik fel, szőre pedig igen vékony, így a kis olasz agár igen gyatrán áll hőszigetelés terén. Ennek megfelelően természetesen a hideget, a nyirkos, esős időt szívből utálja. Pedig sétáltatni nem csak kifogyhatatlan mozgásigénye miatt szükséges. Tisztázatlan okokból, de még felnőtt korában is kihívásokkal küzd a szobatisztaság terén, ezért 3-5 óránként lehetőséget kell biztosítani számára, hogy dolgát elvégezhesse. Ehhez a legideálisabb körülményeket kertes házban tudjuk biztosítani számára, ahol mind nekünk, mind a kutyának kényelmesen levezényelhető az akció.

A hosszas egyedüllét már csak azért is idegen természetétől, mert roppant ragaszkodó lénye csak akkor nyer megnyugvást, ha mindig gazdája közelében tartózkodhat.

A társaság szíve-lelke

A kis olasz agár gazdája és annak családján kívül nagyszerűen érzi magát hasonszőrűek társaságában. Méretéből és felépítéséből adódóan természetesen úgy kell összeválogatni lakótársait, hogy lehetőség szerint ne tegyenek kárt benne, ugyanis nem kell feltétlenül behemótnak lennie annak,  aki veszélybe sodorhatja testi épségét. Elég egy szeleburdi boxer, vagy egy örökmozgó vizsla súlya és lendülete elég hozzá, hogy az állatorvosi ambulancián kössünk a ki kis olasszal… Áramvonalas alkatát kiválóan ellensúlyozó kerekded mopsz, vagy egy lágy tekintetű, selymes szőrű cavalier spaniel nagyszerű választás, persze leginkább a kis olasz agarak egyöntetű társasága harmonizál a legjobban.

Fenitek okán gyermekek társaságába csak szigorú szülői felügyelettel engedhető. Örökifjú bohémként boldogan vesz részt a csöppségek minden tevékenységében, de „karosszériája” nem tesz lehetővé számottevő ütközéseket számára, mely ilyen játékok törvényszerűen bekövetkező és szükségszerű velejárója.

Saját falkájával szoros közösséget alkot, melynek tagjai hősiesen kiállnak egymásért. A legkisebb zajra is élénken reagál, így rendkívül alacsony költségvetésű, mégis kimagasló hatékonyságú jelzőkutya. Ugatása ráadásul meglepően „nagykutyás”, különösen ajtó mögül hallva, sokkal nagyobbnak tünteti fel a hang forrását.

Habitusát tekintve igazi társasági eb, aki mindig, minden élethelyzetben és korban képes egy kis bolondozásra. Komikus kellékei „gyárilag” rendelkezésre állnak, ahogy betépett partidrogos tiniként cikázik vékony pálcika lábain, rózsafüleit le-föl csapkodva. Mimikája roppant kifejező, a boldog fogmutogatós mosolygástól a szégyenbe hozott apácanövendék irgalomért esdeklő arckifejezéséig igen széles repertoárral rendelkezik.

Szintén komikus – bár lehet, hogy komoly alapot nélkülöző, egyedi megfigyeléseken nyugvó –  anekdota a fajtáról, hogy kan egyedei – kiknek libidója Enrique Iglesiaséval vetekszik – ellentmondást nem tűrő módon hágnak meg minden közelükben elhaladó szukát, emberi lábat, vagy díszpárnát.

Fentiekből kitűnik, hogy kis olasz agár gazdájának lenni sok türelmet követel az embertől, ugyanakkor az sem árt, ha gazdája jó adag humorérzékkel és fejlett rekeszizmokkal rendelkezik. Az eddigiekből remélhetően körvonalazódott az is, hogy a pálcikalábú törpe agár mennyire sokoldalú ebecske, aki korántsem csupán ölebként képes megörvendeztetni gazdáját. Ha kell, arisztokratikus társasági kutya, ha kell, élénk kapucsengő, kis fogyasztású, problémamentes kísérő, vagy tűfejű bohóc, de ha lehetőséget kap rá utolsó leheletéig küzdő profi sportoló.

Balaskó Norbert

2010. március