Házőrző

Házőrzők

Nagy általánosságban szinte minden kutyafajta alkalmas lehet házőrzőnek, hiszen a legtöbbjük hangos ugatással jelzi az idegent, ami sok esetben bőségesen elegendő lehet. Adódhatnak azonban olyan helyzetek, mikor ennél többre van szükség és a kutya mérete, fellépése is szükséges az illetéktelen behatolók elrettentéséhez.

A házőrzés – bár egyszerű feladatnak  tűnhet – mégis speciális követelményeket támaszt a kutya felé: legyen szilárd szervezetű, az időjárással és betegségekkel szemben ellenálló, emellett tudjon és akarjon önállóan döntéseket hozni, adott esetben a gazda támogató jelenléte nélkül intézkedni.

Ez  leginkább a nagytestű nyájvédő pásztorkutyák számára testhezálló feladat, melyek ősidőktől fogva ebben a szerepben tevékenykedtek. Azok számára, akik “csak” ennyit várnak el kutyájuktól, ezek a fajták tökéletes választást jelentenek, amiért cserébe csak szeretet és megbecsülést várnak el.

Ennek kapcsán annyit fűznék hozzá, hogy két kimagaslóan értékes fajtával is büszkélkedhetünk, melyek erre a feladatra születtek és akik itt alakultak ki: a kuvasz és a komondor. Mindkettő a mai napig csodásan ellátja feladatát, hazai viszonyokhoz tökéletesen alkalmazkodtak, ugyanakkor mindkettőt érthetetlenül és méltánytalanul mellőzik, ha ilyen feladatról van szó. Nemzeti kincseink ők, akikre méltón lehetünk büszkék. Ne hagyjuk, hogy az épp aktuális divat a feledésbe taszítsa őket!

Az említett pásztorkutyák mellett természetesen a legtöbb személyvédő testőr fajta alkalmas házőrző szerepre is, de csak akkor, ha egyéb fizikai és pszichés szükségleteit is kielégíti gazdájuk. Ezt valóban komolyan kell venni, ugyanis enélkül ezek a fajták frusztrálttá, ebből fakadóan akár veszélyessé is válhatnak, mivel eredeti feladatkörük és képességeik révén többre hivatottak egyszerű házőrző szerepnél .

Magától értetődik, hogy a molosszusok között is találunk erre a feladatra alkalmas típusokat, noha legtöbbjük inkább megjelenésével, mintsem vérmes viselkedésével parancsol tiszteletet, többnyire azonban ez is elégnek bizonyul.

Végül találunk a családi kutyák, kísérők, sőt még a vadászkutyák között is alkalmas típusokat.

Mindazonáltal fontosnak tartom megjegyezni, hogy pusztán a kutya védelmére hagyatkozni – a mai világban – meglehetősen naiv elképzelés. Az elharapódzott bűnözés, az egyre gátlástalanabb elkövetők kezében számtalan eszköz van a kutya kiiktatására. Az alkalom szülte, besurranó tolvajokkal szemben azonban még mindig a leghathatósabb védelmet jelentik ezek a derék négylábúak.

Házőrzésre alkalmas

~ nyájőrző pásztorok

Komondor

Közép-ázsiai juhász

Kuvasz

Sarplaninac

Tibeti masztiff

~ személyvédő testőrök

Berger de Beauce

Dobermann

Hovawart

Malinois

Moszkvai őrkutya

Német juhászkutya I., II.III.

Óriás schnauzer

Orosz-fekete terrier

Rottweiler

~ molosszusok

Amerikai bulldog

Boerboel

Bordeaux-i dog

Bullmasztiff

Cane corso

Nápolyi masztiff

~ családi, kísérő kutyák

Berni pásztorkutya

Boxer

Ír farkaskutya

Landseer

Leonbergi

Mudi

Német dog

Svájci fehér juhászkutya

Szentbernáthegyi

~ vadászkutyák

Argentin dog

Rhodezian ridgeback