Családi kedvenc, kísérő

Családi kedvenc, kísérő

Manapság talán a legtöbb kutyát ilyen céllal tartanak gazdáik. Ez egyfelől örvendetes, másfelől – sok fajta szempontjából – hátrányos, hiszen évszázadokon keresztül érlelt, csiszolt képességeik egyszerűen szertefoszlanak, kikopnak belőlük.

Nem véletlen, hogy számos – egykoron dicsőségesebb időket megélt – fajta ma már csak hírből sem ismeri eredeti mesterségét, annyira eltávolodott tőle. Ez nem baj, ha gazdáik tisztában vannak ezzel. A gond ott szokott kezdődni, mikor evidensnek vesznek bizonyos dolgokat pusztán azért, mert ez a fajta egykoron erre lett tenyésztve…

Szerencsésebb helyzetben vannak azok a fajták, melyek feladata kezdetben sem volt más, mint pusztán társasági életet élni, gazdájukat kísérni. Nem véletlen a “társasági” kutya elnevezés, mely több fajtát foglal magába.

Mások vadász-, vagy “paraszt kutyából” avanzsálódtak ideális családi kutyává, ahol kiválóan megtalálták saját helyüket. Gondoljunk csak az uszkárra, golden retrieverre, vagy a berni pásztorra. Persze nem kell feltétlenül tipizálni. Ezt a szerepet minden kutya képes ellátni, mely rendelkezik az ehhez szükséges adottságokkal: nyitottság, barátságos alaptermészet, magas ingerküszöb, közepes temperamentum.

Mindazonáltal a családi kedvencként, kísérőként élő kutya is kutya. Ugyanúgy szüksége van élményekre, mozgásra, legfőképpen gazdája, vagy családja körében, hiszen minden kutya ekkor van leginkább elemében, ekkor a legboldogabb.

kistestűek

Bichon bolognese
Bichon havanese
Cavaler King Charles spániel
Chihuhahua I., II.
Francia bulldog
Kis olasz agár
Miniatűr bullterrier
Mops
Mudi
Schipperke
Shih-tzu
Uszkár (törpe)
West highland white terrier
Yorkshire terrier

közepes méretűek

Airedale terrier
Angol bulldog
Angol bullterrier
Angol staffordshire bullterrier
Ausztrál juhászkutya
Boxer
Drótszőrű magyar vizsla
Eurázsiai
Golden retriever
Labrador retriever
Uszkár (közép)

középnagy méretűek

Berger de Beauce
Magyar agár
Óriás schnauzer
Orosz-fekete terrier
Rhodezian ridgeback

nagytestűek

Berni pásztorkutya
Bordeaux-i dog
Bullmasztiff
Ír farkaskutya
Leonberger
Nápolyi masztiff
Német dog
Szentbernáthegyi