Sport-, hobbikutya

Sport-, hobbikutya

Rögtön egy kis helyreigazítással kezdeném, ami a  “sportkutya” kifejezést illeti.  Számomra egyaránt sportkutya pl. az IPO sportban, agilityben, szánhúzásban, bikejöringben, stb… versenyző négylábú, és sportkutya a gazdáját kocogás, lovaglás során  elkísérő, vagy hétvégente  rendszeresen  kutyaiskolát látogató eb.

Persze azért e két terület bizonyos szinten eltér egymástól, hisz míg az egyik teljesítmény- és eredményorientált versenysport, addig a másik pusztán saját maga öröméért űzött, aktív szabadidős tevékenység. Ezen gondolat mentén haladva hívom én az előbbi csoport tagjait “sport”, míg az utóbbiét “hobbikutyának”.

Mindazonáltal mindkettő hasonló kvalitásokkal bíró kutyákat feltételez, melyek aktívak, igen magas mozgásigénnyel és terhelhető fizikummal rendelkeznek. Természetesen mindemellett kellő motiválhatóság, gazdaközpontúság, illetve fejlett ösztönkészlet is szükséges.

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb kutya rendelkezik a “hobbi” sportoláshoz szükséges adottságokkal, de komoly eredményeket csillogtató sportteljesítményre ennél valamivel kevesebben képesek. Itt már bizonyos fajtákra szűkül a kör, azoknak is kimagasló egyedeivel lehet esély a sikerre.

Legyen szó azonban bármelyik irányzatról, az biztos, hogy ezeknek az ebeknek rendszeres fizikai és szellemi tréningre van szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat a bőrükben. Ez mindenképpen komoly vállalás a gazda számára, de máshogy nem érdemes belekezdeni tartásukba, mert e nélkül jó eséllyel kudarccal végződhet a gazda, de leginkább a kutya számára.

Airedale terrier

Amerikai bulldog

Angol staffordshire bullterrier

Argentin dog

Ausztrál juhászkutya

Berger de Beauce

Boxer

Cane corso

Dobermann

Drótszőrű magyar vizsla

Eurázsiai

Golden retriever

Hovawart

Ír terrier

Jack russel terrier

Labrador retriever

Malinois

Mudi

Német juhászkutya

Óriás schnauzer

Parson Russel terrier

Rhodezian ridgeback

Rottweiler

Schipperke

Svájci fehér juhászkutya

Uszkár