Testőr

Testőrök, védőkutyák

Testőrnek elsősorban a klasszikus munkakutya fajták (pl. német juhászkutya, rottweiler, dobermann, óriás schnauzer, malinois, stb…) tekinthetők, melyek elsődleges feladata a gazda testi épségének védelme, az őt érő támadás megelőzése, szükség esetén elhárítása. Nem véletlen, hogy a hivatásos szolgálatok (rendőrség, katonaság, határőrség) is előszeretettel használják őket különféle védelmi feladatok ellátására. Emellett számos olyan fajta létezik, melyek eredeti funkciója távol áll ettől a szereptől, ám egyéni kvalitásaik, fizikai felépítésük és belső tulajdonságaik tökéletesen alkalmassá teszik őket erre a feladatra.

Emellett természetesen kiválóan helytállnak, mint  házőrzők, de csak abban az esetben, ha gazdájuk kellő gondot és időt fordít a velük való állandó közvetlen és személyes kapcsolat fenntartására, ami fajtától függetlenül létszükséglet a számukra.

Tudni kell azt is, hogy ezen fajták egyedei magas elvárásokat támasztanak gazdájukkal szemben, akinek rendszeresen fizikai, szellemi kihívások elé kell állítani őket annak érdekében, hogy kiegyensúlyozottak maradjanak, egyúttal kellő tapasztalattal és határozottsággal is kell bírnia egy erős felépítésű, karakán kiállású kutya kézben tartásához.

Amerikai bulldog

Argentin dog

Berger de Beauce

Boerboel

Bordeaux-i dog

Bullmasztiff

Cane corso

Dobermann

Kuvasz

Malinois

Moszkvai őrkutya

Német juhászkutya

Óriás schnauzer

Orosz-fekete terrier

Rhodezian ridgeback

Rottweiler

Tibeti masztiff