Vadászkutya

Vadászkutyák

A vadászkutyák tábora rendkívül színes és sokoldalú. Elég ha a spánielek, vizslák, agarak, kopók, vérebek, terrierek fajtáinak zavarba ejtő kavalkádjára gondolunk. Vannak köztük mindenesek, illetve egy-egy konkrét feladatra használt specialisták. Közös jellemzőjük, hogy a mai napig őrzik  az ember és kutya, e két ősi ragadozó 100-150 ezer éve köttetett szövetségét. Ennek megfelelően mindig és mindenkor a vadász munkáját segítették, akár azzal, hogy megkeresték, felhajtották, esetenként elfogták a vadat, vagy visszahozták az elejtett zsákmányt.

Ezen fajták egyedei abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy többségük napjainkban is azt a munkát végzi, melyre egykoron létrehozták és a körültekintő,  sokszor évszázadokon átívelő tenyésztésnek köszönhetően őrzi azon képességeit, külső és belső tulajdonságait, melyek az adott feladat elvégzéséhez szükségesek.

Vadászkutyát társul választani elsősorban aktív vadászoknak javasolt. Ők azok, akik életvitelükkel, adott esetben munkájukkal a legtökéletesebb feltételeket képesek biztosítani ahhoz, hogy kutyájuk jól érezze magát a bőrében. A vadászkutyák többsége ugyanis igen ösztönerős és roppant agilis, ami sokszor feladja a leckét egy átlagos, vagy kezdő kutyatartó számára, aki pusztán pillanatnyi szimpátia, vagy alapos átgondolás nélkül vágott ilyen fajta tartásába. Ebből rendszerint végül a kutya jön ki rosszul…

Ennek ellenére vannak olyan fajták közöttük, melyek lassacskán “átszivárogtak” a civil kutyatartók kezeibe és mára inkább családi kedvencként, társként funkcionálnak. Azonban az ő esetükben sem szabad elfeledkezni a rendszeres és alapos kimozgatásról, és az sem válik kárukra, ha célzottan vadászkutyafajták képzésére specializálódott iskolába hordjuk őket, ahol vér nélkül gyakorolhatják és kiélhetik ősi adottságaikat.

kopók, kajtatók, elfogók

Amerikai mosómedvekopó

Argentin dog

Orosz-európai lajka

Rhodezian ridgeback

vizslák

Bracco italiano

Drótszőrű magyar vizsla

Drótszőrű német vizsla

Ír szetter

retriever

Golden retriever

Labrador retriever

terrierek

Ír terrier

Jack russel terrier

Parson Russel terrier

agár

Magyar agár

tacskó

Szálkásszőrű tacskó