Kutyát gazdától-gazdának

Ennek fejezetnek nem gazdátlan, elhagyott kutyák új otthonra találásának segítése lenne a célja. Ezt több tucat menhely, alapítvány és önkéntes végzi szerte az országban. Nem hiszem, hogy áldozatos munkájukban hatékonyan tudnék segíteni.

A kölyökkutyák szintén nem igényelnek külön publicitást, ugyanis nekik van esélyük talán a legkönnyebben gazdára találni.

Mindazonáltal sok olyan kutya is gazdát keres, akit nem kínoztak, nem bántottak, nem dobtak utcára, egyszerűen csak jelenlegi otthonából költözni kényszerül, ugyanakkor gazdái szeretnék, ha jó, lehetőleg végleges helyre kerülne kedvencük.

Akadnak, akik lenézik, sőt egyenesen leszólják az ilyen kutyatartókat, pedig nem kutyanepperekről, vagy lelketlen állatkínzókról van szó, csupán olyan emberekről, akiknek önhibájukon kívül meg kell válniuk kutyájuktól.

Ugyanez érvényes azokra a tenyésztőktől származó kutyákra, melyek valamiért nem találtak gazdára. Olyanokra, melyek ilyen-olyan okból nem vehetők tenyésztésbe (pl. szín-, szőr-, harapáshiba, stb…), és pechükre nem találtak gazdára fiatalon. Sok tenyésztőnek súlyos fejtörést okoznak ezek az állatok, ugyanis manapság Magyarországon az emberek kb. 80%-a fajtatiszta, törzskönyvezett és 6-8 hetes kölyök kutyát szeretne venni, holott többségük a kutyához alapszinten sem ért, a választott fajtát nem ismeri kellőképp és a minőséget pedig esze ágában sincs megfizetni. Ilyen felfogás mellett a jó érzésű tenyésztők addig kénytelenek tartani a “maradék” kutyát, amíg csak bírják, még akkor is, ha ezzel tenyésztői munkájukat hátráltatják.

A másik oldalról több előnye is van az így magunkhoz vett kutyának:

– származása (ezalatt múltját értem, nem pedig pedigréjét) ellenőrzött, ebből következően legtöbbjük nem cipel magával ismeretlen eredetű, hányattatott sorsból fakadó – sok esetben sajnos kezelhetetlen – lelki sérüléseket

– ha mégis rendelkezik valami “defekttel”, azt első kézből, addigi tulajdonosától tudhatja meg az ember, tehát nem derült égből villámcsapásként éri, ha kutyája sokkolódik az égzengéstől, vagy halálra rémül a gyerekektől, esetleg gyilkos agresszivitással támadja a postást…

– ezek a kutyák általában növendékek, vagy felnőttek, megfelelő alapszocializációval, esetleg neveléssel rendelkeznek, így a velük való együttélés (természetesen a megfelelő körülmények megléte esetén) legtöbbször problémamentes, de a kölyökkori nehézségeken (pl. szobatisztaság, fogváltás, stb…) már legalább túl vannak.

Fentiek tükrében, az itt megjelentetett kutyák elsősorban barátok, ismerősök által, vagy az ő ajánlásukra kerültek föl. Megbízható helyről származnak és szintén ilyen otthont keresnek.


ÚJ OTTHONT KERESNEK:

Jelenleg nincs gazdikereső!